• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Montessoriförskolor ställer ut på Konstmuseet

7C. Jag, familj
Jag och min familj. Ett av motiven under kursen på Konstmuseet.


Prickar, havet och jag. Om montessoriförskolorna Klätterträdets och Spårvagnens konstutställning. Film: 3:44 min.

 

Prickar, havet och jag

 

Varma och kalla färger, prickmåleri och leta efter vatten på tavlorna på Konstmuseet. Det är vad femåringarna på Montessoriförskolorna Klätterträdet och Spårvagnen ägnat sig åt under hösten.

Stolta barn hade vernissage för den viktigaste publiken, föräldrar och andra nära och kära som drack pärlande dryck och åt på salta pinnar i det smala galleriet utanför Krumeluren, museets skaparverkstad.

 

2. Sommar, Söndrum 3 Prickar
4. Prickar i varma färger 4B Prickar, varma färger

 

Vid fyra tillfällen har barnen först studerat en eller två målningar ur museets samlingar med konstpedagogen Ann-Charlotte Peterson. Först den varmt färgglada Sommar, Söndrum av Sven Erixon vars prickade blomsteräng ledde till en serie varmt prickiga tavlor (”blunda och pricka, fyll papperet”) i rött, gult och vitt.

 

5C. Hav, rörelse, kalla fäger 5B. Hav, rörelse, kalla färger
6. Hus, form 6B. Hus, form

 

Eric Hallströms På ön och Ragnar Sandbergs Hönsskötaren stod i fokus den dagen då det handlade om himmel, vatten och rörelse. Blå färg som mötte vitt i rörelse blev en rad med brusande havsmotiv. Medan Den röda staden av Carl Alexanderson fick inleda den dag då femåringarna tänkte på form och fyrkanter. Men färgen på sina hus valde de själva.

 

7. Fadern
7. Jag, familj 7B. Jag, familj

 

Vid sista tillfället tittade gruppenNils von Dardels Fadern, ett familjeporträtt i ljusa färger. Så var det dags att måla sig själv, med eller utan föräldrar och syskon. En härlig samling, i starka klara färger.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • NORRKÖPINGS KONSTMUSEUM

  • 16 december 2010 – 30 januari 2011
   Spårvagnen och Klätterträdet
   utställning med Montessoriförskolor
Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.