• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sopplunch och serier med tecknare (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8171723464/[/flickr]

Allt i en ruta. Utställningen Paint it black i Lilla kammaren visar serier och teckningar av tio lokala tecknare. Arbete pågår: alla ska bidra till en serie som växer fram under festivalen.

 

Ruta till ruta – idé till idé

 

Fredagen den 9 november börjar som en ovanligt frisk och klar höstdag. Solens ljus strålar och höjer förväntningarna om en spännande serietecknarlunch. Men inne på Etcetera – som passar sopp- och designälskare perfekt – syns först inga serietecknare till.

– Det ska komma tjugo tecknare hit, säger en av butikens ägare. De behövde någonstans att äta.

Jag slår mig, med ägaren Bohlemarks godkännande, ned vid ett av borden som egentligen är reserverat för dessa tecknare. Det är en liten, men mysig butik med ganska få platser. Dagens asiatiska soppa verkar locka besökarna. Eller är det kanske den färgglada inredningen som får dem att vilja titta in? Nästan alla möbler och prylar inne på Etcetera är nämligen till salu.

Snart kommer ett gäng unga vuxna och sätter sig intill mitt bord. Killens tröja prydd med bilder av tecknade människor ger en hint om att detta gäng kan vara just de personer som jag söker: skaparna av Paint it black, en utställning med tema novembermörker.

Anna Nygren blir den första av dem som jag talar med. Hon bekräftar att de är serietecknarna som ställer ut på Lilla kammaren, Teater Bråddgatan 34. Killen, Jakob Källner, visar sig dock vara arrangör och inte själv tecknare – men hos alla fyra finns i vilket fall ett intresse för bilden som uttrycksmedel.

Ni skulle vara tjugo hörde jag?

Ja, men vi kommer hit lite i omgångar, säger Anna Nygren.

Jenny Aronsson berättar att Ruta till ruta – Norrköpings animations- och seriefestival – har haft flera olika initiativtagare. Tidigare år saknades ett tema vilket gjorde att festivalen blev ganska spretig, tycker Jenny. Årets tema Novembermörker föddes till slut ur att de ville visa regissören och filmproducenten Tim Burtons filmer på Cnema. Då kändes detta mörker lätt att koppla till.

Eva Cederwall uppmärksammar den lila tavlan som hänger alldeles bakom henne. Den föreställer en kanin, och hon tror att det är tecknaren Ulf Lundkvist som är verkets konstnär. Hans alster har bland annat publicerats i Dagens Nyheter.

– Att veta att det finns andra serietecknare ifrån Norrköping kan vara en inspiration i sig, menar hon, även om ingen i tecknargänget som idag besöker Etcetera har låtit sitt skapande influeras särskilt av just denna Lundkvist.

Ungdomarna känner varandra sedan tidigare och fick idén att bilda en förening – Fanzine – när de umgicks på Kulturhuset i staden. Med bilder kan man skapa väldigt direkta uttryck, men också ironisera och tolka olika – och det här är något som engagerar dem alla.

Så vad är Paint it black för typ av utställning? Är den känslosam och poetisk, eller kanske rentav politisk? Jag får rådet att själv gå och se den.

– Det är en interaktiv utställning, berättar Jenny Aronsson, så den kommer att förändras och utökas av oss under hela helgen.

När jag väl går för att se Paint it Black – Comic Expo, så har det passande nog hunnit bli novembermörkt ute. (Hittar dit gör man genom Dynamos ingång och fortsatt gång rakt fram, till rummet allra längst in i korridoren.) Utställningen innehåller mycket mörker och depression, men också färg och humor. 

Serierna består i flera fall av större tavlor; konstverken är då målade på canvasdukar. Blandteknik har använts då de har klippt och klistrat, och någonstans även använt sig av tyg. Men också mindre, mer traditionella serier i svartvitt hittas.

Skapandet är i full gång under hela mitt besök. Marcus Pettersson står till exempel och ritar stora rutor med tusch på en pappersbeklädd vägg. Han berättar att den största serien skapar de tillsammans, ruta till ruta. Den är inte planerad i förväg utan får växa fram allteftersom – ungefär som en ordlek där associationerna leder fram till en oväntad slutprodukt.

En väldigt kul idé, eller vad säger du?

Text: Melinda Reyes Hiltunen
Foto: Melinda Reyes Hiltunen och Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Ruta till Ruta hemsida
Festivalprogram klicka
Inrutad festival välkomnar Novembermörker förhandsreportage med program Kultursidan.nu 8/11 2012

 

FLER BILDER FRÅN RUTA TILL RUTA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631973445930″]

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Sopplunch och serier med tecknare (reportage)

  1. Pingback: Ung Norrköpingsdramatiker uttagen till Ny text! (reportage) | KULTURSIDAN.nu