• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Bel Canto firar med Motown Hits i Louis De Geer (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8169117418/[/flickr]

Bildbevis. Bel Cantokören kan både sjunga och dansa samtidigt. Svartklädda jubileumsgeneralen Viveca Valgren håller sig i mitten av bilderna.

 

Glitter, glamour och skön musik

 

Stolarna står i en vid halvcirkel som till en vanlig körrepetition; ingen sitter. I stället står hela kören utspridd i det stora rummet i Hemgården på Saltängen. Det ser aningens trångt ut, lätt kaotiskt med herrar och damer om varandra. Längst fram vid pianot står Michael Bruze. Det låter, vibrerar och gungar. Ofta sköna soulharmonier, ibland svåra rytmskiftningar.

– Den här kören kan både sjunga och dansa, samtidigt, skämtar Michael Bruze, lite kaxigt sådär.

Bel Cantokören har jobbat mot den här konserten från och – de senaste månaderna intensivt – till, alltsedan första idéträffen för ett och ett halvt år sedan.

– Jag kunde inte sova på natten efter vårt Öppna forum om jubiléet. Det surrade av idéer: att vi skulle vara på Louis De Geer, med musiker, Symfoniorkestern som vi jobbat så mycket med, uppbyggda plattformar, berättar Viveca Valgren som sjunger i altstämman varje vecka sedan många år. Då sa styrelsen ”att har man så mycket idéer så måste man vara med i projektgruppen.”

Det blev hon, med råge. Viveca Valgren är producent för Motown Hits, den 25-årsfirande körens stora jubileumskonsert. Hon leder produktionsgruppen som knyter ihop alla trådar – och de är många. Fast planerna på att hyra in Symfoniorkestern gavs snart på båten. Det blev ett storband i stället, med Marcus Österlund som kapellmästare. Norrköpings danscenter ställer upp med 12 dansare och koreografen Caroline Havenslätt. Och så blir det GÄST-ARTISTER.

– Vi ville ha glitter och glamour, så först tänkte vi ha Las Vegas som tema, säger Viveca Valgren.

Snart upptäckte man att låtlistan var full av körvänliga Motown-låtar och bestämde sig för att renodla. Man tänkte The Jackson 5, Stewie Wonder, Martha and the Vandellas… Men ville också släppa in en och annan låt som genremässigt hör till men inte gavs ut av det berömda skivmärket.

Fantastic Four bjöds in, de svenska killarna som sjunger Motown så bra och så snyggt att de vann en världsomspännande Hollywoodtävling i somras.

– Vi tänkte ett tag ha Afro-Dite som ”Supremes”, men det skulle blivit för dyrt. Gladys del Pilar stod allra högst på vår önskelista, och henne är vi jättenöjda med.

Under den två och en halv timme långa konserten får stjärnartisterna en maffig doakör bakom sig, när de inte gör rena solonummer.

– Men mest sjunger vi själva, det är ju vår jubileumskonsert!

En röst som kommer att höras, men inte sjunga, är Kaj Kindvalls. Han har redan gjort sitt jobb i inspelningsstudion. Få i Sverige kan mer än han om Motown.

PS! Fantastic Four har på sin FB-sida lagt ut en film från repetitionen tillsammans med Bel Cantokören i De Geerhallen på Youtube.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

 

 • LOUIS DE GEER Norrköping

 • 10 november 2012 kl 19.30
  Motown Hits
  Bel Cantokörens jubileumskonsert

  • MEDVERKANDE
   Dirigent: Michael Bruze
   Kapellmästare: Marcus Österlund
   Koreograf: Caroline Havenslätt
   Bel Cantokören
   Gladys del Pilar
   Fantastic Four
   Motown Hits-orkestern
   Norrköpings Danscenter

LÄNKAR
Bel Cantokören hemsida
Gladys del Pilar Facebook
Fantastic Four Facebook
Norrköpings danscenter hemsida
I kväll tävlar The Fantastic Four i Hollywood reportage Kultursidan.nu 13/7 2012

 

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631966116087″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.