• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Srecko Rijetkovics i svartvitt på Konstforum (reportage)

Fästmanssoffa. Srecko Rijetkovic har ställt Studions stolar omlott. Så att man kan sitta ner och försjunka i verken.

 

Naturstudier från Dalarna till Frankrike

 

Det går lätt att andas inne i Konstforums studio – höga moln möter ögat. Srecko Rijetkovic har till stor del baserat sitt konstnärskap på fotografi som underlag för grafik. Den här gången visar han fotografiet utan omvägar.

– När jag tittade efter vad ska skulle ställa ut märkte jag att det mesta jag valt var skog och granar. Lite lustigt att det blev ensamma träd, säger konstnären nästan för sig själv.

– Att betrakta sin egen blick, funderar han medan han visar runt bland bilderna. Det känns läskigt och befriande på samma gång. Det är svårt att göra så enkelt som möjligt.

En del av bilderna var svartvita från början, andra är färgbilder som omvandlats till svartvitt vilket gör att det är linjer, gråtoner och former som dominerar upplevelsen.

– Att jobba med svartvitt väckte en nostalgisk känsla hos mig, barndomsminnen från när jag som tioåring framkallade bilder i mina föräldrars sovrum.

Ensamma granar, en knotig tall på Gotland, ett franskt pilträd som ger intryck av ett vattenfall, stammar i ljus. Med kameran höjd mot topparna når han molnen, ett nätt kompakt susar ensamt över bergslandskapet, en avlång formation påminner om utpuffad tågrök. Jag fastnar för en komposition där kameran vinklats så att bara toppen av ett berg syns, med ett moln som smyger fram bakom axeln. Känslan av avstånd är stark och allt övrigt är himmel.

– Bilderna spänner över 30 år, det äldsta från Grövelsjön nära Idre i Dalarna, fortsätter Srecko Rijetkovic och visar två granar i var sin fotoram. Jag åkte skidor och snön låg en och en halv meter djupt.

Det visar sig att granarna på bilderna bara är toppar, den ena präktigt bred, den andra mager och sned. I de ovala ramarna ser de ut som porträtten av ett gammalt par, hon en matrona, han en knotig skogsman.

– Ramarna hittade jag av en slump på loppis.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • STUDION, KONSTFORUM Norrköping

  • 10 – 25 november 2012
    Srecko Rijetkovic
    En ensam gran i skogen
    Fotografi

LÄNKAR
Srecko Rijetkovic info
Konstforum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632008629302″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.