• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets Dokumentärfotopristagare höll seminarium (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8188536766/[/flickr]

Sean Lennon. Lina Haskel visade och berättade om några av sina andra fotoprojekt.

Borta och hemma med dokumentärfotografer

 

Arbetets museum delade i onsdags ut årets dokumentärfotopris till nyskapande, opinionsbildande, socialt engagerade eller på annat sätt inspirerande fotografer. Årets tre pristagare var Åke Ericson, Lina Haskel och Jerker Andersson. Fotograferna får 20 000 kronor var i prissumma.

Lina Haskel belönades för att hon lyft fram ett stycke arbetarkultur i projektet Folkets Hus – Space in Common. Redan 2006 började hon resa runt i Sverige för att fotografera de byggnader som går under beteckningen Folkets hus. Sjuttio byggnader, från Nilivaara i Lappland till Rosengård i Malmö, från 100-åriga trähus till den moderna tidens betongpalats har nogsamt studerats och fotograferats. Kommande vinter släpper Lina Haskel en bok med bilder från projektet.

Åke Ericson fick priset för sin mångåriga skildring av hur ett krigshärjat land lyfts mot en ny framtid i boken Kosovo in Progress. Under tio års tid har han återkommit till den lilla byn Loxha som lades i ruiner under krigets bombningar men nu byggts upp igen. Han får också priset för hur han i berättelsen om den svenske Afghanistanveteranen Peter Hübinette visar upp ett stycke svensk verklighet många blundar för. Hübinette skadades svårt och är nu helt beroende av andra för att klara av sin vardag men upplever inte att försvarsmakten ställer upp för honom som den borde.

Jerker Andersson prisades för sitt konsekventa, kreativa och hoppfullt envetna arbete med att låta dagens unga få ta plats i det offentliga rummet. I flera projekt genom åren, nu senast i Hembygd – någonstans i Sverige ställer han sin kamera i demokratins och det unga Sveriges tjänst.

Juryn har letts av Niklas Cserhalmi från Arbetets Museum och i övrig bestått av Michael Hagström (KF), Börje Söderström (LO), Lennart Frykskog (TCO), Göran Widerberg (Dagens Arbete) samt Annelie Egelin Tärning (Arbetets museum). LO, TCO och KF bidrar med prissummorna. Årets prisutdelning var den tolfte genom tiderna.

I samband med prisutdelningen så anordnades det ett fotoseminarium där pristagarna visade bilder och berättade om några av sina projekt. Den mångtaliga publiken bestod till stor del av elever vid olika fotoskolor. Dagen avslutades med ett panelsamtal mellan pristagarna och en publikens frågestund under ledning av dagens moderator Göran Widerberg.

Text och foto: Sven Åke Molund 

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • Dokumentärfotopris 2012
    Lina Haskel, Åke Ericson och Jerker Andersson

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Lina Haskel hemsida
Åke Ericson hemsida
Jerker Andersson hemsida
Någonstans i Sverige hemsida
Arbetets museum prisar tre dokumentärfotografer reportage Kultursidan.nu 13/6 2012

 

FLER BILDER FRÅN SEMINARIEDAGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632013795515″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.