• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Arbetets museum prisar tre dokumentärfotografer (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7183930241/[/flickr]

Malmö växer och förändras. De unga präglar och präglas av sin hembygd
i Jerker Anderssons nya projekt.

 

Svenska berättelser från norr till söder, och bortom gränsen

 

En glad Jerker Andersson skickar över två bilder han valt ut till nya projektet Hembygd – någonstans i Sverige som han genomför i samarbete med Arbetets museum, vars Dokumentärfotopris han är en av tre mottagare till.

– Jag gör projektet tillsammans med Annika Carlsson Bergdahl, kommer du till vernissagen 19 januari nästa år? Sedan ska den ut som vandringsutställning runt om i landet.

Förmodligen dimper vandringsutställningen ner lite här och var, från Umeå i norr till Malmö i söder. Det är nämligen där han tagit bilderna. De handlar om hembygden, de ungas hembygd. Han har fångat ett gäng killar mitt i en skateboardpark. De runda betongformerna är breda och mjuka mot de tunna byggkranar i stål som reser fyrkantiga hus på lerslätten. Malmö växer.

Umeå kallas björkarnas stad och kanske det är för björken men säkert främst för den breda älven som lugnt flyter förbi bakom dem som ungdomarna på bilden valt den platsen när Jerker skulle fotografera dem.

För tolfte året i rad delar Arbetets museum ut dokumentärfotopris till fotografer som är nyskapande, opinionsbildande, socialt engagerade eller inspirerande. Årets tre pristagare heter Lina Haskel, Åke Ericson och Jerker Andersson och prissumman är 20 000 kronor vardera.

Juryn hyllar Lina Haskel som i projektet Folkets Hus – Space in Common lyft fram ett stycke arbetarkultur.

Hon målar i ljus på en historisk klangbotten, där bildernas innehåll inte bara blir ett utsnitt ur dagens verklighet. Varje bild spränger de givna ramarna och blir till fantasieggande berättelser som triggar minnet av det som en gång varit. Nostalgi och nutid förenad i en formmässig skönhet och fotografisk briljans. Åke Ericson har under flera år återkommit till Kosovo. I boken Kosovo in Progress skildrar han hur det krigshärjade landet lyfts mot en ny framtid. I sin berättelse om den svenske Afghanistanveteranen Peter Hübinette visar han också upp ett stycke svensk verklighet många blundar för.

Åke Ericson visar på ett stort socialt engagemang med bilder som utstrålar närhet, respekt och delaktighet och där den fotografiska helheten blir till stor bildjournalistik.

Jerker Andersson får priset, skriver juryn, för sitt konsekventa, kreativa och hoppfullt envetna arbete med att låta dagens unga få ta plats i det offentliga rummet. I en rad projekt har han ställt sin kamera i demokratins och det unga Sveriges tjänst, där hans egen nyfikenhet och framtidstro löper parallellt med de ungdomar han ger röst åt.

Juryn består av Niklas Cserhalmi, chef för Arbetets museum, Michael Hagström, chef för Kooperativa förbundets bibliotek, Börje Söderström, med ett långt förflutet inom LO, Lennart Frykskog, redaktionschef för TCO-tidningen, Göran Widerberg, reporter vid Dagens Arbete, och Annelie Egelin Tärning, Arbetets museum. LO, TCO och KF bidrar med prissummorna. Priset delas ut i höst, den 14 november.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto:
Jerker Andersson, Lina Haskel, Åke Ericson, Anna Welin, Johanna Norin och Peter Kjellerås

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • Dokumentärfotopris 2012
    Lina Haskel, Åke Ericson och Jerker Andersson

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Lina Haskel hemsida http://www.linaphoto.com/
Åke Ericson hemsida http://www.akeericson.com/
Jerker Andersson hemsida http://www.jerker.se/
Någonstans i Sverige hemsida http://www.nagonstansisverige.se/

FLER BILDER PÅ PRISTAGARNA OCH DERAS BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157630058227015″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Arbetets museum prisar tre dokumentärfotografer (reportage)

  1. Pingback: Årets Dokumentärfotopristagare höll seminarium (reportage) | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.