• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Andra akten bäst i lokalkryddad Kråkrevy på rymmen (recension)


Rymlingar. Lotta Källström, Carina Perenkranz, Louice Ottosson, Kristofer Wannefors och Anders Håkansson.

 

Från Hair (1967) till Loreens Hår (2012)

 

Släpp fångarne loss det är vår… Kråkorna är på rymmen, fem artister i bredrandig fångdräkt, smyger in och tar Knäppingen i besittning. Knäpp opp! ChoppEvents revygäng känner sig välkommet till kvarteret Knäppingen och gör allt för att även publiken ska känna sig hemma. Men visst är det skillnad på Stadsmuseets långsmala innergård med dess hisnande nivåskillnader mot runda Kråkholmen. Bordsgrupperna har bytts ut mot täta stolsrader, ändå ryms färre i publiken, ChoppEvents Pontus Helander räknar till strax under 250 sittplatser.

Vissa Kråkrevyer har varit mer dansanta, ett år var en cirkusprinsessa med, ett annat år rymdes nya gästartister varje spelkväll. I år är det ”back to basic” som gäller: sång, dans och text. Jag anar en viss försiktighet inför sommarens dubbeljobb: satsningen på Emil i Lönneberga i Värmekyrkan gör att Pontus Helander avstår revyscenen.

De fem artisterna i Kråkan på rymmen skämtar med det mesta, inte minst sig själva. Som uppvärmning påminns vi om hur Skandiateaterns 100 % Dragshow ställde Anders Håkansson på höga klackar medan Lotta Källström spelar gitarr hellre än bra och sätter, eventuellt, en nedre gräns för plumpa skämt. Sedan kan revyn gå igång på riktigt och det med vårens viktigaste tilldragelse i Svea rike: den Estelle som kungligheterna, hovet och undersåtarna fått istället för en prins, ”söt som en liten bakelse”!

De lokala skandalerna är så många i år att de uppmärksammas både före och efter paus: Strykbrädans miljonrullningar, kostsamma bro-bro-bro-byggen (där Lasse Stjärnbräda lär Mattias Dyrborg att inte lyssna på Norrköpings invånare) och Strömparken (som gör Carina P:s Bag lady hemlös). Det skulle inte förvåna mig om Reidar Svedahl står bakom en hel del av textarbetet där.

Ingen revy utan sång och dans, från låten Jag är liv ur musikalen Hair från 1967, (Kristofer Wannefors gör sitt bästa i lila hippieutstyrsel men lyckas inte till fullo) via 1970- och 1980-tal till färska Schlagerskogen mot sluttampen. Jag har svårt att välja mellan Louices, Anders och Kristofers sköna The King, Queen and Princess-medley och raffiga Lottas, Louice och Carinas fina hyllning till The Supremes.

De fem artisterna är all round men vissa är bättre på vissa saker och Louice Ottosson är suverän på allt; hon dansar lika bra som Anders Håkansson, sjunger lika bra som Lotta Källström och är lika rolig som Carina Perenkranz. Möjligen att Kristofer Wannefors kan få till ett fånigt leende som är svårslaget.

Om första akten före paus är smårolig så lyfts nivån i den andra. Sparsam äldreomsorg får sina slevar varma i tillspetsade Carema, ett nummer i en rad med pärlor av alla de slag. Men med Pontus ute ur bilden hur går det då för Carinas tant Greta? Ingen fara, Lottas Majsan rycker in, mer plattbröstad än någonsin efter en skönhetsoperation.

Bästa text första akten: FK, förkortningshysteri med Carina och Lotta.
Bästa text andra akten: I rastgården med Carina, Anders och deras skyddslingar Fido och Antoinette. Bra föremåls-komik.
Bästa sång-o-dans: svårt att välja men det får bli Louice Ottossons Loreenimitation som översätter Euphoria till Mitt hår är långt.
Elakast: Bro bro med Anders och Carina.
Rarast: Carina i I morgon.
Svaghet: Obalansen i ljudet, den förinspelade musiken tog ibland överhand över sången.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Jin Demulan och Sven Åke Molund

 

 • KNÄPPINGEN Stadsmuseets gård, Norrköping

 • 12 – 29 juni, 31 juli, 1 – 23 augusti 2012 kl 19 (2/8 kl 14)
  På rymmen med Kråkan
  Danskapten: Anders Håkansson
  Kostym / sömnad: Anh Dao, Bassam
  Texter: Ulf Karle, Staffan Bjerstedt, Anna Bromee, Reidar Svedahl, Carina Perenkranz, Lotta Källström, Anders Håkansson, Pontus Helander, Louice Ottosson
  Produktion: ChoppEvent

  • MEDVERKANDE
   Lotta Källström
   Anders Håkansson
   Louice Ottoson
   Kristofer Wannefors
   Carina Perenkranz

 

LÄNKAR
ChoppEvent / Skandiateatern hemsida

 

FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FRÅN LOGE OCH PUBLIK – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Andra akten bäst i lokalkryddad Kråkrevy på rymmen (recension)

 1. Pingback: Flitiga Louice Ottosson årets Thaliastipendiat (reportage) | KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Kråkan rymmer igen | KULTURSIDAN.nu