• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Röster från scen, salong och logen i Stenhammartävlingen (reportage)


Inte bara röst. Natalia Saharova sminkar sig inför sitt framträdande i andra omgången.

 

På scenen tävlar vi men bakom kulisserna är vi vänner

 

Wilhelm Stenhammar International Music Competition har redan klarat av första omgången, 47 tävlande har blivit 25 som gått vidare till andra omgången. Nu får de längre tid på sig för sitt scenframträdande, men måste samtidigt visa upp mer av sin bredd. Inklusive sjunga en sång av Wilhelm Stenhammar – på svenska.

Arne Johansson är aktiv i SON:s vänförening och har öppnat sitt hem för tävlingsdeltagare under alla år som Stenhammartävlingen genomförts. Han är en av dem som gärna lyssnar till sångarna som kommer in på Louis De Geers scen tillsammans med sin ackompanjatör. Pianisten presenterar musiken och sedan är det upp till sångaren att göra sitt bästa.

– Det är fantastiskt att komma hit och lyssna, och otroligt att det är gratis, säger Arne Johansson, som fram till tidig måndagseftermiddag hunnit lyssna på 20 sångare.

Han har redan två favoriter, barytonen Donghwan Lee från Sydkorea och hans landsmaninna sopranen Joohyan Lee.

Donghwan Lee fikar i foajén tillsammans med vännerna Hyunbong Choi, Jeongkon Choi och Dooseok Kang som alla kommer från Sydkorea. De studerar vid Theater Augsburg i Tyskland och därför inte behövt resa så långt för att vara med i tävlingen.

– Vi är stolta över att vara med i Stenhammartävlingen. Det är mycket mer professionellt än i Augsburg. Det känns trevligt att vara här. Donghwan Lee översätter med sin glada röst och ett stort leende.

– Vi håller tummarna för alla tre priserna, skojar Hyunbong Choi.

Redan nu har tre av dem gått vidare till andra omgången men Dooseok Kang, tenor, har tvingats ge upp efter första omgången men stannar kvar under tävlingsdagarna för att stötta kamraterna. Alla som inte går vidare får några minuter med juryn som ger varje sångare råd inför framtida studier.

Från Ryssland kommer Margarita Ivanova, en glad och livlig sopran, som tillsammans med vännerna Natalia Saharova och Alexsandr Trofimov får stöttning av egna pianisten Alla Shmeleva. De bor tillsammans hos en Norrköpingsfamilj. Nu förbereder de sig för sina framträdanden i en av logerna som alla deltagare har tillgång till.

– Norrköping är inte stort men vackert och människorna snälla och välkomnande. Det ger en varm miljö som ger oss trygghet och kraft. Vi känner oss hemma för att båda Sonja Stenhammar och vår värd bryr sig så mycket om oss.

De ryska deltagarna tycker att konkurrensen är hård och att det är viktigt med bra sångteknik.

– På scenen tävlar vi men bakom kulisserna är vi vänner och familj även om vi kommer från olika länder, säger Margarita Ivanova.

Tomoko Hayakawa från Japan har tävlat internationellt tidigare men det är första gången i Stenhammartävlingen och första gången hon besöker Sverige. Hon är en glad och öppen mezzosopran som talar och sjunger flera språk, tyska, italienska och franska, något hon hoppas stärker hennes sångarkarriär. Hon närmar sig slutet av sin utbildning vid Ecole normale de musique de Paris och har börjat söka arbete.

– Självklart önskar vi alla vinna. Jag ska koncentrera mig mer för om jag kommer med i finalen, tänker Tomoko Hayakawa som har sjungit klart i andra omgången och nu måste vänta till tisdag kväll innan hon vet om hon gått till slutomgången, den stora finalkonserten.

– Louis De Geer är modern och fräsch, tycker Tomoko Hayakawa och blir överraskad när hon får veta att den är byggd i en gammal fabrik. Hon tycker om konserthallens blåa färger som hon tycker ger henne energi.

Magnus Svensson är en av de två ackompanjatörerna, den andra är Ursula Rüttiman från Schweiz. Det är bråda dagar med repetitioner och framträdanden, pianisterna vill göra sitt bästa för varje sångare.

– I år deltar sångare från fler olika nationer än tidigare. Många tävlande har fina röster och teknik.
Magnus Svensson har redan sina favoriter, men vilka de är håller han för sig själv.

På torsdag kväll möter publiken de slutgiltiga tio finalisterna i en stor – och lång – finalkonsert.

Text: Jin Demulan och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Jin Demulan

 

 • LOUIS DE GEER Norrköping

 • 8 – 14 juni 2012
  Wilhelm Stenhammar International Music Competition
  Arr: The Wilhelm Stenhammar Foundation

  • FIRST ROUND  (gratis inträde)
   8–9 juni kl 10.30–18.30
   SECOND ROUND
 (gratis inträde)
   10–11 juni 14–18.30
   12 juni kl 11–13
   FINALKONSERT
   14 juni kl 18

 

LÄNKAR
Stenhammartävlingen hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Wilhelm Stenhammar Wikipedia
Årets Stenhammartävling har inletts i Louis De Geer reportage Kultursidan.nu 9/6 2012

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Röster från scen, salong och logen i Stenhammartävlingen (reportage)

 1. Pingback: Två förstapristagare segrade i Stenhammartävlingen (reportage) | KULTURSIDAN.nu