• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Välkommen till Fablernas värld i Visitor centre (reportage)

Fantasifull. Monica Stangel Löfvall vid Medeltidscentrum har skapat utställningen om fabler och fabeldjur.

 

Om djur i fantasin och fantasier om djur (och gurtilar)

 

Bakom skogens tunna slöja gömmer sig fabeldjuren. Det är bara att öppna den smala glipan i tyget så har vi kommit in i Fablernas värld, en utställning om fabler och fabeldjur i Visitor center i kanalhamnen i Söderköping. Fabler är sedelärande sagor med djur i huvudrollerna medan fabeldjur är djur som bara finns i fantasin.

Efter förra årets framgångar i Välbesökta Visitor center (70 000 besökare 2011) med en familjeutställning om husdjur under medeltiden var steget inte allför långt till fabeldjuren. Ett känt sådant är kentauren, hälften människa, hälften häst, den finns redan i den antika grekiska mytologin. En del fabeldjur ingick i folktron, andra var mer litterära påhitt.

– Under medeltiden trodde man att det fanns sådana här djur. Man kan läsa om dem i bestiarierna, djurböcker, från den tiden, berättar Monica Stangel Löfvall vid MedeltidsCentrum som står bakom utställningen. De finns också på kartor, där de befolkade okända länder.

– De kunde förklara det oförklarliga eller så hade man hört om dem av någon annan. Marco Polo, som reste till Kina, sade själv att han hade sett både en enhörning och en grip, fortsätter Monica Stangel Löfvall och tillägger:

– Tänk själv på ett djur med jättelång hals, pyttelitet huvud och blå tunga. Tro på det om du vill. Men giraffer finns ju faktiskt, så varför inte andra märkliga djur.

Ett känt fabeldjur i utställningen är den stora fågeln Fenix, som föds på nytt ur elden när den dör. Den är härligt färgstark och Monica Stangel Löfvall, som inte bara är museipedagog även har en hantverkbakrund, berättar att den har hon gjort av gåsen som var med på förra årets husdjursutställning. Här finns också ormar, en enhörning och andra fabeldjur.

Basilisken är överraskande liten, en krönt tupp med ormstjärt, inte alls jätteormen som man möter i böckerna om Harry Potter. Riktigt stor är Gripen vars framdel är en fågels med klor, näbb och vingar med bakdelen är lejonets med svans.

– Men den är så jättestor så därför har jag inte gjort en hel grip utan bara en jätteklo.

Utställningen stannar inte vid de mest kända utan presenterar en lång rad märkliga djur.De finns som bilder som hämtats ur medeltida böcker och handskrifter, man kan snurra fram dem i ett ”bibliotek” som står mitt på golvet och man kan kika på dem i luckor i en stugvägg.

Den som kan läsa hittar flera fabler på väggarna. Som den om den högfärdiga åsnekentauren som inte lyssnade på andra när han skulle bygga ett hus. Eller om gripen som visste att fred är bättre när lejonet och örnen blev osams. Det är mycket moral och klokskap som förmedlas i fablerna. Utställningen presenteras både på svenska och engelska.

Ett stadigt bord med skinnklädda bänkar inbjuder till pyssel i en vrån.
– Vi kommer att ha drakverkstad och under tre lördagar i juli kommer en sagoberättare hit.


Utanför huvudutställningen hittar vi konstnären Eva Fornås lilla utställning Det finns hopp.
Ett stort sällskap med ET-liknande varelser som uppenbarligen är på semester, med husvagn, grill och får. De ser godmodiga ut. Uppe på taket till Fabelutställningens stuga står en vingklädd varelse, som beredd att hoppa. Gurtil heter de och till utställningen finns en katalog utformad nästan som en barnbok med korta texter och stora bilder med gurtilar i olika situationer.

– Vi tog kontakt med Eva Fornåå som skapar egna fantasidjur, berättar Monica Stangel Löfvall, för att komplettera utställningen med något som görs och finns i vår tid.

Eva Fornåå, som bor utanför Motala, har skapat en av de mest kända skulpturerna i Söderköping. Kaninerna som korsar Göta kanal strax ovanför kanalhamnen är hennes verk.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • VISITOR CENTRE Söderköping

  • 8 juni – 31 augusti 2012
  • Välkommen till fablernas värld
    Utställning om fabler och fabeldjur
  • Det finns hopp
    Eva Fornåå

LÄNKAR
Eva Fornåå hemsida
Medeltidscentrum, Söderköpings kommun hemsida

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Gurtilar av Eva Fornåå

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Välkommen till Fablernas värld i Visitor centre (reportage)

  1. Pingback: Stadsvandringar för barn och vuxna i Söderköping (reportage) | KULTURSIDAN.nu