• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marina Turmo visar egna kartor på Stadsmuseet (reportage)

Marina Turmos kartor startar där hon sätter sina fötter
Kartläggning fot för fot. Marina Turmo ritar ”kartor” med utgångspunkt från sina egna erfarenheter i livet.

 

Var vi är och vilka vi är

 

Marina Turmo, student från Spanien, har under året studerat vid institutionen för Kultur, samhälle, mediegestaltning vid Linköpings universitet. Nu visar hon sitt projekt Den fantastiska resan på KSM-labbet på Stadsmuseet fram till 18 juni.

Den unga konstnären har ärvt sin pappas stora intresse för kartor. Han samlar på kartor, hon tillverkar sina egna.Utställningen består av teckningar, kollage och filmer, som blir hennes form av mycket personliga ”kartor”.

Marina Turmo kom till Sverige i augusti och åker snart tillbaka hem till Spanien. Hon har alltså bott i Sverige nästan ett år och i utställningen visar hon bokstavligen hur hon har ”gått” genom fyra trevliga svenska årstider, som för henne var något nytt jämfört med motsvarande spanska årstider. Hennes fötter, avtecknade och filmade, finns med på flera ställen.

I utställningen visar hon hur hon skördat frukten av sina erfarenheter från året som gått. Teckningarna visar detaljer, som fåglar, ansikten, kaffemuggar. I filmerna, särskilt Maps – kartor – berättar hon med handhållen enkel kamera om utgångspunkten hemma hos familjen, de resor hon gör och möten med de nya vännerna i Sverige. Under sina resor, förvandlar hon varje steg till en punkt på sin personliga karta. Jag tror att hon också vill säga: Universum är vårt eget att ta hand om.

– Vill du bli konstnär i framtiden, frågade Stadsmuseets intendent Bonnie Festin vid torsdagens vernissage.

– Jag vet inte om jag vill bli konstnär eller inte. Jag vill teckna vad jag tycker om och gillar att kombinera två olika saker eller bilder, så att det blir en helt ny bild.

Marina Turmo är medlem i gränsöverskridande konst- och konstnärsverket Forum Vision, som är med och arrangerar Den fantastiska resan på Stadsmuseet.

Text: Jin Demulan och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Jin Demulan

 

  • KSM-LABBET Stadsmuseet, Norrköping

  • 7 – 18 juni 2012
    Den fantastiska resan
    Marina Turmo

 

LÄNKAR
KSM hemsida
Stadsmuseet hemsida
Vision forum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.