• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Stenhammartävlingen har inletts i Louis De Geer 2012 (reportage)

Nader Abbassi tillsammans med Sonja Stenhammar. 2012 års Stenhammartävling har inletts i Louis De Geer.

 

SON:s Karin Veres ser fram emot juryarbetet

 

47 unga operasångare från 19 länder tävlar om pengar, engagemang och världskarriär. I Norrköping. Just nu. Det märks inte på utsidan av Louis De Geer men i torsdags invigdes fjärde omgången av Stenhammartävlingen som bär sitt namn efter svenske tonsättaren och pianisten Wilhelm Stenhammar (1871-1927). Tävlingen genomförs i två rundor innan det är dags för finalen med stor konsert torsdag 14 juni.

– Ni är alla vinnare, redan innan tävlingen börjat, har Stenhammartävlingens primus motor Sonja Stenhammar just förklarat för deltagarna.
– De har skaffat sig en större repertoar, de kan lyssna till och lära sig av varandra, de får kontakter med kollegor och lär känna de familjer de bor hos under tiden tävlingen pågår. Och var och en får med sig goda råd från juryn hem, det är inte vanligt!

Det här berättade Sonja Stenhammar vid invigningen. De tävlande hade anlänt under dagen och skrivit in sig, nu droppade jurymedlemmar och sponsorer, inklusive några av värdfamiljerna, in.

Juryn har en internationell sammansättning och består av både sångare och dirigenter. Ordförande är svenska operasångerskan Kerstin Meyer som leder Ludek Golat från Tjeckien, Alfio Grasso från Italien och Olga Kondina, Ryssland. I juryn ingår vidare Cairooperans konstnärlige ledare Nader Abbassi, som är både sångare, tonsättare och dirigent, dessutom dirigerar han finalkonsert. Svenska operasångerskan Helena Döse ingår även hon i juryn liksom Norrköpings symfoniorkester VD Karin Veres som ju har en bakgrund som operasångerska.

– Jag har inte tävlat i sång, men jag har tävlat i piano, berättar Karin Veres som är glad och stolt över att Norrköpings kommun sponsrar genom att ställa Symfoniorkestern till tävlingsfinalens förfogande. Det är oerhört viktigt för musiklivet i Sverige att vi har en tävling på den högsta nivån och detta är den enda.

– För mig personligen är det väldigt roligt att få ägna mig åt sången med sångare från hela världen. Många kommer från Sydkorea och andra länder i sydostasien, många från Ryssland och från de nordiska länderna.

Karin Veres hittillsvarande erfarenhet från juryarbete är att ha suttit med i intagningsgruppen till operautbildningen i Göteborg. Nu lyfts nivån avsevärt, alla tävlande är färdigutbildade, flera av dem redan i början av karriären. Sonja Stenhammar som lyssnat till inspelningarna som alla anmälda måste skickat in har förvarnat om att nivån är mycket hög på årets deltagare.

– Det kommer att bli oerhört intensiva dagar, förväntar sig Karin Veres som när hon möter de andra i juryn även återser gamla kolleger och vänner.
Tillsammans med Kerstin Meyer och Helena Döse ställer hon upp för fotografering.
– Det är inte så lätt att känna igen oss, för när vi sjunger döljer vi oss under en massa smink, skämtar Kerstin Meyer.

I första omgången fredag-lördag har alla sångare 15 minuter till sitt förfogande på Louis De Geers stora scen. Det gäller att visa både teknik, känsla och bredd. Nästa runda startar på söndagen och avslutas på tisdag. De som är kvar har nu 25 minuter på sig och den här gången ska de bland annat sjunga en sång av Wilhelm Stenhammar, på svenska.

– Dörrarna står öppna mellan varje framträdande, påminner Sonja Stenhammar och understryker att det är gratis att komma och lyssna under de första tävlingsomgångarna.

Några av de unga sångarna är med största säkerhet blivande operastjärnor, Sonja Stenhammar drar gärna historien om sångerskan som inte hade räknat med att gå vidare och hade köpt flygbiljett hem, inte hade hon råd att köpa en ny biljett. ”Sjung du, så tar jag hand om din biljett”, sade Sonja Stenhammar till den unga kvinnan som slutligen tog hem förstapriset.

Juryn får en vilodag på onsdagen, men inte de 10 sångare som vaskas fram till finalkonserten som är det sista tävlingsmomentet. Under den dagen blir det intensiva repetitioner tillsammans med Symfoniorkestern under ledning av Nader Abbassi.

Första pris blir 100 000 kronor och engagemang både i Norrköping och i S:t Petersburg. Sammanlagt sex priser delas ut, bland annat Publikens pris och flera av vinnarna erbjuds engagemang. Karin Veres lyssnar med båda öronen, hon hoppas nämligen även hitta ytterligare en finalist att engagera till SON:s Trettonhelgskonsert, en tradition som även inkluderar tävlingens dirigent.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 • LOUIS DE GEER Norrköping

 • 8 – 14 juni 2012
  Wilhelm Stenhammar International Music Competition
  Arr: The Wilhelm Stenhammar Foundation

  • FIRST ROUND  (gratis inträde)
   8–9 juni kl 10.30–18.30
   SECOND ROUND
 (gratis inträde)
   10–11 juni 14–18.30
   12 juni kl 11–13
   FINALKONSERT
   14 juni kl 18

LÄNKAR
Stenhammartävlingen hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Wilhelm Stenhammar Wikipedia

FLER BILDER FRÅN STENHAMMARTÄVLINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157630080741812″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.