• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Prisutdelning som inlägg i Strömparkendebatten (reportage)

– Det är svårt att hitta en modig politiker. Konstnären och politikern Åke Bjurhamn hyllade Clas Rydgrens mod vid prisutdelningen. Priset är ett konstverk.

 

”Jag är rädd om den fina parksnutten”

Clas Rydgren får priset för att han sagt ett rungande nej till det planerade husbygget på kvarteret Torget 5 (som gränsar till Norrköpings vackraste park Strömparken).

Åke Bjurhamn

En jättekul grej eller ett inlägg i en debatt som skär över partilinjerna men också handlar om levande demokrati? Mottagare och utdelare av Norrköpings troligen minsta pris lade tyngdpunkten på skilda ställen när Åke Bjurhamn delade ut sitt eget pris till ” årets modigaste lokalpolitiker”.

– Att dela ut ett pris är enkelt. Att hitta en lämplig pristagare är svårare. Att hitta en modig politiker är svårast, inledde Åke Bjurhamn.

Prisets mottagare Clas Rydgren, representerar Socialdemokraterna i både kommunfullmäktige och i stadsplaneringsnämnden samt är ersättare i kommunstyrelsen, tonade ner den politiska innebörden av priset.

– Det här är en jättekul grej, sade Clas Rydgren om priset. Mina arbetskollegor sade att nu var min politiska karriär över, men så ser inte jag det. Och jag står för mitt motstånd mot att bygga i Strömparken. Jag är rädd om parksnutten som är riktigt fin.

Clas Rydgren, som arbetar på Hyresgästföreningen, vet att han inte är ensam bland gräsrötterna om att tycka att ett hus med 35 lägenheter som uppskattas kosta 150 miljoner kronor att bygga är slöseri med resurser. Hyresgästföreningens årsmöte klubbade den åsikten redan i våras och lyfte även fram att det är viktigt att ha rekreationsytor i innerstan.

Clas Rydgren är tydlig med att det är hans egna åsikter, inte Hyresgästföreningens, han fört fram när han röstat emot partiets linje i stadsplaneringsnämnden.

– Det handlar inte bara om pengarna. Man ska inte bygga igen för nära vattnet, dessutom behöver varje hus en privat zon.

Clas Rydgren vill att Torget 5, som nu används som parkeringsplats, ska bli en del av Strömparkens helhet, bli ”grön och skön” den också, som han uttrycker sig. Att många Norrköpingsbor reagerat så starkt anser han är en viktig faktor.

– Jag tror också att det håller på att ändra sig i partiet. När så många människor är engagerade måste man lyssna till opinionen.

Åke Bjurhamn är själv aktiv fritidspolitiker, och representerar Folkpartiet i både kommunfullmäktige och i kultur- och fritidsnämnden. Men priset var inte avsett som ett försök att få Clas Rydgren att ändra politisk färg.

– Nej, jag tycker att han ska fortsätta att vara socialdemokrat. Det behövs modiga människor överallt, tyvärr är de ovanliga, sade Åke Bjurhamn efter utdelningen.

Och priset? Jo en tavla av konstnären Åke Bjurhamn. Titeln på verket är Sleipner och den som vill se kan ana en häst med många ben. Till saken hör att laget i Clas Rydgrens fotbollshjärta är just Norrköpingslaget Sleipner.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund


LÄNKAR
Norrköpings kommun hemsida
Åke Bjurhamn presentation

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN  ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Prisutdelning som inlägg i Strömparkendebatten (reportage)

  1. Pingback: Kommunfullmäktige sa ja till Strömparksbygge (reportage) | KULTURSIDAN.nu