• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kommunfullmäktige sa ja till Strömparksbygge (reportage)

Föreningen Rädda Strömparken var på plats

Föreningen Rädda Strömparken drev opinion in i det sista.

57 JA mot 26 NEJ

 

En het fråga i Norrköping har under lång tid varit en detaljplan för kvarteret Torget 5 i Norrköping som benämningen kryptiskt är i alla officiella handlingar. En närmare granskning visar att det handlar om byggandet av ett bostadshus med cirka 38 lägenheter i utkanten av Strömparken i Norrköping.

Argumenten för och emot och formell behörighet att fastställa planen har överprövats i högre instans varför frågan hamnat hos Kommunfullmäktige. Senaste dagarna har media också avslöjat att en karta som sagts utgöra en översiktsplan antagen 2002 inte kan vara äldre än 2006.

Stadsplaneringsnämnden fick vid sammanträdet möjlighet att förklara karthistoriken, men det var nog inte någon som blev klokare av den presentationen.

Vid måndagskvällens fullmäktigesammanträde var lokalen fullpackad med allmänhet och representanter från tidningar, radio och TV. Åhörare och kameror fanns överallt. Sittplatserna var fullbelagda och i gångarna stod och satt intresserade.

Ledamöterna i KF yrkade omväxlande på bifall, återremiss eller avslag. Återremissyrkandet var lite utanför ärendet då det hänvisade till att bygga lika attraktivt boende på annan plats medan beslutet handlade om ja eller nej till föreslagen detaljplan för just detta kvarter. För att få en återremiss så krävdes 1/3-majoritet vilket innebar röster från 29 ledamöter. Bara 21 ledamöter ville återremittera varför det blev omröstning till ja eller nej till att bebygga en del av Strömparken. Voteringen gav till resultat 57 röster för och 26 emot. Två ledamöter avstod från att ta ställning.

Läget är nu att kommunens högsta beslutande organ sagt ja till att det får byggas ett bostadshus i området. Sannolikt kommer inte motståndarna mot bostadsbygge i Strömparken att nöja sig med detta utan kommer att överklaga. Kommunens politiker har i alla fall sagt sitt i sitt högsta beslutande organ.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Prisutdelning som inlägg i Strömparkendebatten reportage Kultursidan.nu 27/11 2012
Alla vill känna sig hemma i Strömparken reportage Kultursidan.nu 9/6 2012

FLER BILDER FRÅN DEBATTEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632640747798″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.