• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Play a game på Norrköpings Konstmuseum (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8276621595/[/flickr]

Nostalgi. En bild som direkt förflyttar den spelkunniga åskådaren till Marios universum.

 

Där kreativiteten lever bor inte döden

 

När jag kliver innanför Norrköpings Konstmuseums dörrar möter jag folk hela vägen in till lokalen Harlekinen där ungdomssatsningen Studio H numer bedrivs. Precis utanför finns en stor spelplan som täcker nästan hela rummet. Skyltar talar om att man ska ta av sig skorna innan man börjar spela. På spelplanen fungerar man nämligen själv som sin egen spelpjäs, och några unga står i bara strumpor i spelandets fulla gång. Samtidigt står indiespelutvecklaren Nicklas “Nifflas” Nygren inne i Harlekinen och föreläser. Lokalen är fullsatt.

Play a game kallas evenemanget som lockar spelintresserade av alla sorter. Två timmar tidigare denna lördag har spelforskaren Annika Olofsdotter varit här. Men nu är det som sagt Nicklas Nygrens tur att dela med sig av sina erfarenheter.

Han är mer känd under smeknamnet Nifflas och berättar att hans spel Within a Deep Forest laddades ner 100.000 gånger på bara några månader. Men det av hans datorspel som blivit mest populärt är Knytt Stories. För Nifflas är stämning och atmosfär i spelen viktiga. Han har provat att ge andra kontroll över mekaniken så att de kunnat skapa sina egna versioner. På YouTube visar han upp ett av många exempel. Den oväntade bakgrundsmusiken – Haddaways What Is Love – får både publiken och honom själv att skratta.

– Läxan jag har lärt mig av det här är att man alltid ska involvera andra i projekt. Annars får man ju inte all den här roliga inputen, säger han.

Någon ställer frågan hur mycket det egentligen är som han skapar själv. Svaret blir 80 procent av alla olika områden, som grafik och musik. Eftersom samhället idag är väldigt administrativt uttrycker Nifflas sin tacksamhet för företag som Creator som låter kreativa personer vara just kreativa istället för att lägga ner tid på pappersarbete.

Återkommande i hans spel är studsande karaktärer. Generellt ser spelen väldigt avskalade ut, men Knytt Underground bjuder på lite mer djup och dialog. Finns det en Gud? Det är en fråga som Nicklas Nygren funderat mycket på då han haft frikyrliga personer i sin omgivning. Själv är han kritisk till många av deras åsikter, men har ändå svårt för tanken på ateism.

– Jag beundrar dem som bara kan acceptera att de ska dö, säger han, och beskriver sin egen svårighet att hantera dödligheten. Hur ska man göra det egentligen? För mig är ett sätt att skapa spel.

I Harlekinen har det byggts en stor Fia med knuff-spelplan som täcker en stor yta av golvet. Men det ligger också en hel del vanliga brädspel framme. Och så finns ett flipperspel med Indiana Jones-tema i närheten av en annan slags spelmaskin. Även Nintendo kan man komma och spela, utöver Nifflas spel som finns att prova på.

En DJ sitter i foajén och spelar musik, med speltema förstås. Där möter jag Tor Jonsson, en kille från Linköping som kommit utklädd till spelkaraktären Link från Legends of Zelda. Strax blir det uppvisning och han förbereder sig genom att låtsatsfäktas med en kompis. Play a game är för spelintresserade av alla sorter. Kliv in och bli en del av spelvärlden du också!

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen


  • STUDIO H, KONSTMUSEET Norrköping

  • 15 december 2012 – 6 januari 2013
    Play a game

    • Vernissage 15 december
      Kl 11-17 Spel och workshops. Dj:s från NEMCOM spelar dataspelsmusik i foajén.
      Kl 12 Spel? lek? konst. Föredrag av Annika Olofsdotter, spelforskare
      Kl 14 Nicklas Nifflas Nygren berättar om sitt arbete som independent spelutvecklare
      Kl 16 Cosplay-uppvisning. Cosplayare skapar dräkter kring animé och tv-spelspelskaraktärer och tävlar i denna konstform. Uppvisningen genomförs i samarbete med NärCon.
  • UTSTÄLLNING
    The Game – skulptural installation av Anna Sandgren

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Play a game PåGång

FLER BILDER FRÅN PLAY A GAME – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632255805329″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.