• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Crazy Pictures väckte tavlornas hemligheter till liv (reportage)

En tavlas hemlighet Foto Crazy Pictures

De hemlighetsfulla tavlorna. Crazy Pictures dokumenterade inspelningarna.

 

“Underskatta inte ilskan som drivkraft!”

 

Det är ganska mycket folk i Cnemas största salong Huvudrollen. Visualiseringscenter C:s egen produktionsledare Katarina Sperling välkomnar publiken strax innan producenten och programledaren Melker Becker tar över ordet. Han frågar om det är någon som har sett något avsnitt av En tavlas hemlighet och flertalet händer räcks upp. Märkbart överraskad och glad fortsätter han så:

– Då undrar ni säkert: “Vad är det för sjuk hjärna som kommer på en sån här idé?”, det är min!

“När gjordes ett konstprogram senast?” undrade han när han grävde i arkivet på SVT och kom över det gamla programmet Konstalmanackan. Melker Becker – som är årets alumn vid Linköpings universitet – har gått utbildningen Kultur, samhälle, mediegestaltning. Den har stort fokus på att gestalta ett innehåll, och det var just vad han kom på att han ville göra med gamla tavlor: berätta deras historier på ett alldeles nytt sätt.

Målgruppen skulle vara i åldersspannet 10-80. Serien skulle ha specialeffekter; stora explosioner och läskiga troll. Men i SVT:s pitch-rum där idén skulle säljas in visades först föga övertygelse.

– Där är de ännu mer kritiska och elaka än jurymedlemmar på TV, skrockar Melker Becker som är känd sedan tidigare från Hemliga svenska rum.
– Jag blev arg, säger han, och ilskan som drivkraft ska man aldrig underskatta!

En pilotfilm gjordes tillsammans med filmkollektivet Crazy Pictures. Syftet med den var att presentera vad som faktiskt skulle kunna vara möjligt att göra utan att det skulle verka för orimligt. Pilotfilmen visas upp i Huvudrollen, och den fokuserar – liksom seriens första avsnitt som sedan också visas upp – på konstnären John Bauer. Att de i pitch-rummet på SVT till slut brast ut i en applåd är inte svårt att förstå. Crazy Pictures är uppenbarligen experter på att skapa specialeffekter med träd som hoppar fram från tomma intet och blir till den mörkaste av trollskogar.

– Vi försöker ändå att se det här med effekter som en slags plusmeny, säger Olle Tholén som i projektet varit inslagsproducent. Så mycket som möjligt ska helst göras utan effekter.

Inget avsnitt har i alla fall blivit helt utan effekter. Och när effektarbetet pågår blir det inte många timmars sömn. Hur många arbetsdagar man lade ner på varje avsnitt varierade från 1-9. Men det var ändå förhållandevis enkelt arbete. De undvek 3D och arbetade istället mycket med gröna och blå dukar så att motiv kunde klippas ut och placeras i andra miljöer.

Under en halvtimmes lång paus bjuds publiken på mingeltallrikar och ett glas vin eller kolsyrat vatten inne på Visualiseringscenter C. Mitt i allt ropas Johanna Becker – ännu en av producenterna till En tavlas hemlighet – upp för att klippa bandet till den nya utställningen med samma namn som TV-serien. Jag hinner bara skymta ett troll, men tror att det ska vara en sevärd utställning – kanske särskilt för barn eftersom det ska finnas utklädningskläder och möjlighet att med teknikens hjälp placera sig själv som en prinsessan Tuvstarr omgiven av troll i en av seriens tavlor.

Alla tavlor som Melker Becker valt ut till serien är så pass samla att de saknar upphovsrätt. Gemensamt är också att där finns ett mörkt tema. Efter minglet visas Gustav Dorés Djävulen i underjorden och publiken får veta att den har sin bakgrund i Dantes Den gudomliga komedin.

För seriens faktadelar har historikerna Bo Eriksson och Kristina Ekero Eriksson varit betydande, medan Visualiseringscenter C kunnat bidra med kompetens inom film och visualisering.

En representant från Film i Öst påminner publiken om att filmmakare kan söka bidrag därifrån. På plats syns också kommunalrådet Lars Stjernkvist till. Det finns en tydlig vilja att ta vara på regionens talanger. Kanske är just du Huvudrollens nästa talare?

Text: Melinda Reyes Hiltunen
Foto: Crazy Pictures och Melinda Reyes Hiltunen

 

  •  VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

  • Besök John Bauers universum – En tavlas hemlighet
    Utställning om ett av verken i tv-serien och hur det gjordes

LÄNKAR
Crazy Pictures hemsida
Visualiseringscenter C hemsida

FLER BILDER FRÅN CRAZY PICTURES OCH EN TAVLAS HEMLIGHET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632498437439″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.