• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dä va dä dö med elegant balans på Skandiateatern (recension)

Stjärnglans. Linda Olsson t.h. sjunger duett med Elin Ringborg..

Strålglans. Linda Olsson sjunger skön duett med Elin Ringborg.

 

Spretig skrattspegel granskar Sverigebilden

 

2012 års stora vånda för Chopp Event stavas d-e-c-i-b-e-l. Duon Carina Perenkranz och Pontus Helander kungjorde sent i höstas att de kastat in handduken och sagt upp kontraktet för hemmascenen Skandiateatern. Men de är de inte sämre än att de får publiken att skratta åt bedrövelsen i årets nyårsrevy med lakoniska titeln Dä va dä dö.

Här spekuleras friskt i vad för slags diskret verksamhet som kan tänkas efterträda nöjesetablissemanget. För säkerhets skull, så att grannen i huset intill inte ska störas, genomförs en sketch under övervakning av Decibelmyndigheten, det är bara att gissa vad numret ”Största möjliga tystnad” handlar om.

Carina och Pontus är i gott sällskap: Lotta Källström, Lars Fager, Elin Ringborg, Mattias Schönbeck samt årets hemvändare Linda Olsson, Norrköpingsflickan som blev hela Sveriges eller åtminstone Göteborgs Mary Poppins för några år sedan. När man tror att man hört vad hon kan växlar hon upp till en sopranröst av det större slaget.

Ensemblen lägger tonvikten vid sången medan koreografin är av modell light, med en del pikanta anti-dansinslag. Elin Ringborg och Linda Olsson gör en fin duett. Likaså Pontus Helander och Linda, i kostymer jag hoppas tar priset i Revy-SM: Pontus som gris klädd i byxor à la den rundmagade gallern Obelix och Linda som höna. Ett schlagermedley med snabba kostymbyten, snyggare saker i färg, svart och lite glitter, avslutar första akten.

Det får plats en hel del sketcher mellan låtarna. Texterna har hämtats från olika håll, nästgårds från Niclas Angerborn i Linköping som funderar kring vissa mer eller mindre nya fenomen i det svenska folkhemmet i ”Vinprovningen” där Pontus Helander visar mer av sin kropp än vi är vana vid. Lite längre bort ifrån kommer brittiska komikerduon Stephen Fry och Hugh Laurie i Monthy Python-inspirerade ”Ursäkta, hur var namnet” med en mer speciell form av humor.

Äldst är förmodligen ”Oj då, kära nån då” som Brita Borg gjorde med Hasse & Tage redan 1960. Nu med Lotta Källström som förälskad patient och Mattias Schönbeck som bortkollrad läkare. Bortkollrad blir Mattias Schönbeck även av Elin Ringborg i ”Barjakt”, han hinner knappt få fram ett ord medan livet så att säga passerar revy i hennes svada. En fin dubbelprestation.

Det politiska samhället som längre tillbaka i tiden var det centrala ämnet för många lokalrevyer ges inte något större utrymme i årets revy. Balanspunkten ligger mer åt en allmän svensk skrattspegel parat med en viss elegans. Mot detta påstående kontrasterar ”Järngänget”, tre lätt uniformerade gossar i stadiga skor och utrustade med schyssta verktyg som anser sig som språkrör för landets enligt opinionsundersökningarna fjärde största parti. Numret är skrivet av Lotta Källström som direkt efter att killarna lommat ut hävdar en annan Sverigebild, ett tydligt ställningstagande.

Carina Perenkranz, som haft mycket att göra med Valdemarsviksrevyn, spelar en mindre roll på Skandiateatern. Men när hennes egen figur Greta ställer sig att vänta på bussen så gör hon det med besked. När Carina i ett annat nummer sjunger ”Märta”, av Jacques Brel med svensk text av Monica Hassle, kopplar jag direkt till Carina Perenkranz fina gestaltning av Shirley Valentine förra året.

Detta och mer därtill gör en klart godkänd afton.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • SKANDIATEATERN Norrköping

  • 10 januari – 2 februari 2013
    Dä va dä dö  – nyårsrevy
    Texter av: Niclas Angerborn, Goda grannar, Lotta Källström & Mats Forsberg,
    Pontus Helander, Lars Fager, Allan Svensson m fl
    Regi: Pontus Helander
    Koreografi: Denny Lekström
    Kostym: Ahn Dao
    Ljusdesign: Patrik Nystrand
    Musikinspelningar: Fredrik Ingå, Roland Engdahl, Bo Markendahl
  • MEDVERKANDE
    Pontus Helander
    Carina Perenkranz
    Lars Fager
    Lotta Källström
    Linda Olsson
    Mattias Schönbeck
    Elin Ringborg

 

LÄNKAR
Chopp Event / Skandiateatern hemsida
ChoppEvent laddar för slutet  reportage Kultursidan.nu /12 2012

FLER BILDER FRÅN DÄ VA DÄ DÖ – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632498041357″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.