• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

ChoppEvent laddar för slutet (reportage)

Dä va dä dö – Kultursidan.nu:s fotoidé. Pontus Helander, Lars Fager, Elin Ringborg och Mattias Schönbeck

Dags att gå. Pontus Helander, Lars Fager, Elin Ringborg och Mattias Schönbeck är fyra av sju medverkande i nyårsrevyn på Skandiateatern.

 

”Decibel – om vi har någon röd tråd”

 

Sista, sista… nyårsrevyn i eget teaterhus. Vid torsdagens presskonferens på Skandiateatern med ChoppEvent-gänget kastades samtalet fram och tillbaka mellan revyn, som har premiär 10 januari, och de där frågorna som hängt i luften de senaste månaderna: vad händer sen då? Vart tar ni vägen? Vad händer med Skandiateatern?

De frågorna är inte bara engagerade Norrköpingsbor som ställer.

– Det är många kollegor i Stockholm som undrar och som säger hur mycket de uppskattat att gästspela på scenen som har en sådan närkontakt med publiken, vittnar Lars Fager om som oftast spelar teater i Stockholm.

Dä va dä dö är den lika osentimentalt avslutande som östgötska titeln på nyårsrevyn, som Pontus Helander föredrar att klassificera som revyshow. Hälften av materialet består av musik och dans medan hälften är sketcher, inköpta roligheter och egenproducerade.

– Mycket underhållande, inte en röd tråd, det skulle möjligen vara ”decibel”, säger Pontus Helander vilket kan förstås av de som följt Skandiateaterns öden och äventyr som nu går mot sitt slut just på grund av en fråga om ”decibel”. Vad som går hem av alla roligheter vet bara publiken, men trenden är mindre lokalpolitik och mer som speglar samhällsandan hos ”vanligt folk” – alltså publiken.

– Fast lite politik blir det, om hämnd, SD ska häcklas, utlovar Pontus Helander. Annars blir det ganska kvinnligt, girl power. Elin Ringborg gör monologen I baren som är skriven för en man.

– Det stereotypt manliga blir helt sjukt när man vänder på det, kommenterar Mattias Schönbeck.

Tre av de sju medverkande är på andra håll just denna dag. Carina Perenkranz spelar in reklamfilm i Stockholm, Lotta Källström är på turné och musikalartisten Linda Olsson, som Norrköpingsborna senast såg i Showboat i Värmekyrkan hösten 2010, har också annat för sig.

– Hon har varit barnledig men när vi träffades för att fika för ett tag sedan frågade hon om jag visste något. Hon är riktigt sugen på att jobba igen och ser fram emot att spela revy.

På plats är förutom Pontus Helander och Elin Ringborg (som sågs i Lotta Källströms Skrattsalva för ett år sedan och tidigare spelat med i Uffe Holmertz revyer) även Lars Fager (som gärna gästspelat på Skandiateaterns scen) och Mattias Schönbeck (som också var med i Lotta Källströms Skrattsalva). Pontus Helander regisserar tillsammans med den drivna ensemblen. Koreograf är Denny Lekström som annars har fullt upp i Familjen Addams på Östgötateatern.

Sista nyårsrevyn på egna scenen men troligen inte sista föreställningen ChoppEvent gör på Skandiateatern. Pontus Helander räknar med att kunna återvända till scenen även när ChoppEvent återgår till att enbart vara ett produktionsbolag.

– Vi har sagt upp kontraktet. Värden söker nu någon som kan ta över lokalen och som satsar på underhållning, säger Pontus Helander och antyder att det sökandet gått i hamn även, som han påpekar, det inte är hans sak att nämna några namn.

2012 har varit året då ChoppEvent blommat ut med bredare satsningar än tidigare. Alla produktioner har gått runt ekonomiskt.

Grymt galet har sålt väldigt bra, Shirley Valentine har sålt väldigt, väldigt bra, uppskattar Pontus Helander och fortsätter: 100 % Dragshow sålde inte lika bra och Tonight Musicals gick någorlunda.

Planerna inför 2013, efter nyårsrevyn innehåller sommarrevy och Emil i Lönneberga – utomhus den här gången. Grymt galet ska gå på turné medan det blir en ny komedi för Norrköpingspubliken.

Men nu har ensemblen inte tid med pressen längre. Fotograferna hittar sina bildidéer. Sedan tar skådespelarna en snabb fika. Här måste repeteras om det ska bli en nyårsrevy.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund 


  • SKANDIATEATERN Norrköping

  • 10 januari – 2 februari 2013
    Dä va dä dö  – nyårsrevy
    Texter av: Niclas Angerborn, Goda grannar, Lotta Källström & Mats Forsberg, Pontus Helander, Lars Fager, Allan Svensson m fl

    • MEDVERKANDE
      Pontus Helander
      Carina Perenkranz
      Lars Fager
      Lotta Källström
      Linda Olsson
      Mattias Schönbeck
      Elin Ringborg

 

LÄNKAR
ChoppEvent hemsida

FLER BILDER FRÅN PRESSKONFERENSEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632298770717″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to ChoppEvent laddar för slutet (reportage)

  1. Pingback: Dä va dä dö med elegant balans på Skandiateatern (recension) | KULTURSIDAN.nu