• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Mer Norrköpingshistoria med Tidsmaskinen (reportage)

Brödplåt

Bakplåt. Karl Bergholms bageri lät  fotografera arbetet vid den avancerade ugnen någon gång på 1950-talet. Nu kan det ses på tre bildskärmar i spårvagnen Ellen och Maria Moberg.

 

Spårvagnen som allas vårt fotoalbum

 

Sedan den 15 augusti 2011 kan spårvagnsresenärer i Norrköping, med lite tur, få uppleva en tillbakablick på stadens historia från slutet av 1800-talet och framåt. Andrej Mishko, som är initiativtagare till ”historielektionen”, fick idén när han studerande vid Turismprogrammet vid Linköpings universitet. Under en spårvagnstur funderade han på hur man kunde göra spårvagnsresandet mera intressant. Varför inte ett bildspel?

Resultatet blev Tidsmaskinen, ett samarbetsprojekt mellan Norrköpings kommun genom Stadsarkivet och Stadsmuseet, Turismprogrammet vid Linköpings universitet, Veolia och Östgötatrafiken. En spårvagn försågs med monitorer och bildspelen började visas för resenärerna. Fyra bildspel har rullat sedan starten och den 17 januari var det premiär för det femte.

Nyheten är att nu har Norrköpingsborna själva bidragit med egna minnen. En del av de drygt 100 bilder som finns i bildspelet kommer från Stadsmuseets och Stadsarkivets samlingar men inte bara. Under det halvår som bildspelet visas hoppas man att allmänheten fortsätter att skicka in bilder om sin vardag. Alla nytillkomna bilder kommer att bevaras i det bildarkiv som Norrköpings Stadsmuseum förvaltar. Och ett urval bland dessa kommer att läggas in i bildspelet som visas i spårvagnen.

För närvarande är bildspelet tillgängligt på en enda vagn men Andrej Mishko hoppas att det kan dyka upp på ytterligare någon vagn framöver. Den Tidsmaskin-vagn som rullar nu har haft cirka 270.000 resenärer sedan visningarna började i augusti 2011. Vagnen har inte haft någon som helst konstaterad skadegörelse och har enligt förarna haft ”lugnare” resenärer, ett skäl gott som något att fortsätta visningarna.

Tidsmaskinen visas i spårvagnen Ellen och Maria Moberg, systrarna som startade förskollärarutbildningen Fröbelinstitutet. Den trafikerar i normal spårvagnstrafik på både linje 2 och linje 3, vill man åka så vet Upplev Norrköping var och när. Om man nu inte hoppar på i farten, det är lätt att se spårvagnen som har stora dekaler utanpå.

Det finns 3 bildskärmar i den främre delen av vagnen och bildspelet som visas är ungefär 15 -18 minuter långt.

Premiärturen blev en vanlig linje 3 och redan efter några få hållplatser var det många vardagsresenärer som kom fram till den främre delen och började titta. Även om journalister, fotografer och TV-kameror möjligen kan ha verkat avskräckande.

Vad vi erfor vid premiären var att intresset bland en grupp yngre resenärer var stort för möjligheten att själva bidra med bilder från sin egen vardag. Det finns säkert också många äldre som har minnesvärda bilder att bidra med.

Studierna är avslutade men Andrej drivs av viljan att arbeta vidare med projektet och hoppas att kunna fortsätta med det.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

 • ELLEN OCH MARIA MOBERG spårvagn i Norrköping
 • 17 januari – sommaren 2013
  Tidsmaskinen
  Bildspel ur Norrköpings historia
  Producent: Andrej Mishko
  Arr: Norrköpings kommun genom Stadsarkivet och Stadsmuseet, Turismprogrammet vid Linköpings universitet, Veolia och Östgötatrafiken

  • Fotobidrag skickas till tidsmaskinen@norrkoping.se

 

LÄNKAR
Stadsarkivet hemsida
Stadsmuseet hemsida
Andrej Mishkos tredje spårvagnsfärd till gångna tider reportage Kultursidan 2012

FLER BILDER FRÅN TIDSMASKINEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632547426113″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.