• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Andrej Mishkos tredje spårvagnsfärd till gångna tider (reportage)

Gå på museum på väg till jobbet. Med Andrej Mishkos Tidsmaskinen får resenärerna en inblick i gångna tider
som en stunds förströelse när man är på väg bort eller hem.

 

Tidsmaskinen bjuder på historisk återblick

 

Den som tar en tripp med spårvagnen kan med lite tur hamna i gångna tider, en tillbakablick till slutet av 1800-talet och fram till sent 1970-tal. Sedan några dagar rullar den tredje upplagan av Tidsmaskinen på Norrköpings gator. Tidsmaskinen är ett bildspel med foton och filmklipp hämtade från Stadsmuseet och Stadsarkivet.

Den första Tidsmaskinen rullade ut på spåret redan 15 augusti 2011 tack vare Andrej Mishko, som är initiativtagare till ”historielektionen”. Idén fick han som studerande vid Turismprogrammet vid Linköpings universitet. Under en spårvagnstur funderade han på hur man kunde göra det vardagliga spårvagnsresandet mera intressant. Varför inte ett bildspel?

Resultatet blev ett projektarbete som löpt över ett helt år och kommit till stånd tack vare samarbete mellan Norrköpings kommun med Stadsmuseet och Stadsarkivet, Turismprogrammet vid Linköpings universitet samt Veolia Transport och Östgötatrafiken för att ordna nödvändiga tillstånd för att genomföra projektet.

De två första har handlat om staden och byggnader medan det senaste som nu visas berättar om människorna. Resenärerna kan se bilder som handlar om familjen, hemmet och sköna vårdagar. För närvarande är bildspelet tillgängligt på en enda vagn men Andrej hoppas att det kan dyka upp på ytterligare någon spårvagn framöver.

Tidsmaskinen, som och den spårvagnen kallas som har bildspelen installerade, trafikerar omväxlande linje 2 och linje 3 i den vanliga trafiken. Man kan inte se linje eller tider i någon tidtabell utan man får hålla ögonen öppna. Den spårvagn som är Tidsmaskinen har tre bildskärmar som man kan se på i den främre delen av vagnen. Bildspelet som visas är ungefär 15 -18 minuter långt.

Andrej Mishko är nu klar med sina studier. Han hoppas få möjlighet att jobba vidare med idén och kunna producera fler bildspel till Tidsmaskinen.

Text: Sven Åke Molund
Foto: Sven Åke Molund, Andrej Mishko, Stadsarkivet och Stadsmuseet

 

  • EN SPÅRVAGN Norrköping

  • Tidsmaskinen
    Bildspel sammanställt av Andrej Mishko
    Samarr: Norrköpings kommun, Turismprogrammet vid Linköpings universitet, Veolia, Östgötatrafiken och Norrköpings Stadsmuseum

 

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida

 

FLER BILDER OM TIDSMASKINEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157630072912022″]

 

FLER BILDER I TIDSMASKINEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157630072864076″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Andrej Mishkos tredje spårvagnsfärd till gångna tider (reportage)

  1. Pingback: Mer Norrköpingshistoria med Tidsmaskinen (reportage) | KULTURSIDAN.nu