• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En chokladboll, tack! på Stadsbiblioteket (reportage)

Ta ställning – säg En chokladboll, tack!

Byrån mot diskriminering i Östergötland föreläste på Stadsbiblioteket: ”En chokladboll, tack!”

 

Ta ställning – säg chokladboll!

 

Vad har kulturministerns tårtbit för snart ett år sedan, om nu någon minns den mediahändelsen, med Tintin i Afrika att göra? Byrån mot diskriminering i Östergötland gästade i torsdags kväll Norrköpings Stadsbibliotek med föredraget En chokladbulle, tack! Det var ett av de allra första inslagen av de arrangemang som anordnas från torsdag till måndag i anslutning till Förintelsens minnesdag söndag 27 januari.

Pranerva Bahtiri och Kristin Tran från Byrån mot diskriminering i Östergötland talade om vardagsrasism och diskriminering i Sverige idag för en relativt liten publik. Åhörarna fick ta del av dels vad diskrimineringslagen innebär och vilka möjligheter som byrån har att erbjuda.

En rad exempel på diskriminering gavs, från hur judarna behandlades i Tyskland både före och under andra världskriget. Inte bara judar gick under i Förintelsen; romer, politiska motståndare och andra som betraktades som opålitliga och mindre värda drabbades också. Aktuella frågor i vår egen tid, som kulturministerns tårtbit, Kalle Anka på julafton och seriehäftet Tintin i Afrika, berördes.

Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell förening med idag fyra personer anställda och ett antal volontärer. Byrån ger fri juridisk rådgivning och hjälp till de som känner sig diskriminerade. Man erbjuder även utbildning och information till offentlig verksamhet, organisationer och företag. Dessutom genomför föreningen projekt som finansieras via statliga medel från Ungdomsstyrelsen men också Från Allmänna Arvsfonden. Byrån mot diskriminering i Östergötland finns både i Norrköping och i Linköping.

Föredraget var upplagt på ett enkelt och förståeligt sätt som gjorde att man kunde ta till sig de strömningar som fanns, inte bara i Tyskland utan även i Sverige, under mellankrigstiden och under kriget då Förintelsen iscensattes. Men också den situation som vi idag har.

Text och foto: Sven Åke Molund

LÄNKAR
Minne artikel med program Kultursidan.nu 24/1 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRELÄSNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632607732918″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to En chokladboll, tack! på Stadsbiblioteket (reportage)

  1. Pingback: Nedslag i Förintelsens minnesdag (reportage) | KULTURSIDAN.nu