• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nedslag i Förintelsens minnesdag (reportage)

Jessica Freudenthal i Oy Mame. Bakom henne skymtar Andreas Westman, bas.

Oy Mame, bin Ich Farliebt. Jessica Freudenthal rev ner applåder tillsammans med Freudenthal yiddish band.

Öppnar dörrar

 

En arabisk konstnär som vill sprida kunskap om Förintelsen. Ett band som låter yiddishmusiken möta den amerikanska femtitalsjazzen. Öppet hus i en synagoga följt av ett möte mellan en judisk rabbin, en imam och en präst. Förintelsens minnesdag har i Norrköping växt så att den räcker i flera dagar.

– Som människa är jag en del av historien. Som konstnär är det mitt ansvar att kasta ljus på den, sade Ali M. Ismael som visade fem verk i Norrköpings konstmuseum under lördagen och söndagen.

Ali M Ismael är uppvuxen i Baghdad i Irak. När jag frågar vad han lärde sig om andra världskriget i skolan svarar han att det var bara översiktligt och utan detaljer.

– Ingen vågar berätta om Förintelsen, man vet bara att nazisterna dödade judarna, men inte om varför. Eftersom araber ser judar som fiender i dag verkar det självklart att de dödades, säger Ali M. Ismael och fortsätter: Många säger också att det inte var judar som brändes i Auschwitz utan att det var människor som dött i en epidemi.

Två av verken är färgstarka icke-föreställande, det ena inspirerat av Mozarts Requiem, det andra har fått namnet De dödas drömmar. Men de starkaste verken tecknar livlösa kroppar i svart och vitt.

– Vi kan inte sätta färg på det hemska som händer. När vi analyserar det är det vitt eller svart. Det onda är svart, offren, de oskyldiga är vita.

Ali M. Ismael tror inte att han är välkommen att visa sina verk i arabvärlden, kanske med undantag för Quatar, där han menar att öppenheten är större.

Freudenthal Yiddish Band med sångerskan Jessica Freudenthal gav en minikonsert på Galleri Dag Andersson på söndagen. Bandledaren Alexander Freudenthal introducerade låtarna som skrivits omkring mitten av 1900-talet. Efter de inledande sångerna som sörjande blickade bakåt mot den värld och de människor som förlorats växlade bandet över till jiddischkulturens möte med den amerikanska 50-talsjazzen.

Jessica Freudenthal rev ner applåder med Oy Mame, bin Ich Farliebt. Sedan avslutade hon och bandet med en kärleksförklaring till en ”klezmerpojke”. Klezmer är en del av den östeuropeiska judiska musikkulturen som fanns före Förintelsen.

Synagogan i Norrköping fylldes snabbt när konstnären och synagogans föreståndare Peter Freudenthal öppnade portarna på söndagseftermiddagen. Att gå en rundtur i synagogan, som renoverades invändigt för några år sedan, lät sig inte göras på grund av det stora intresset. Peter Freudenthal berättade och svarade på frågor, om allt från den judiska tron – det finns bara en regel: gör inte mot andra det du inte vill att de gör mot dig”, alla andra regler är kommentarer – till de begränsade öppettiderna – många lämnade Norrköping när textilkrisen gjorde att jobben försvann.

I synagogan hölls något senare ett samtal mellan representanter för tre religioner. Morten H Narrowe, överrabbin i Stockholms synagoga, samtalade med imamen Zekerijah Cajlakovic, Bosniska Islamiska församlingen, och kyrkoherde Katarina Wändahl, Svenska kyrkan. I samtalet som leddes av Willy Silberstein från Svenska kommittén mot antisemitism deltog även kommunfullmäktiges slog an temat med titeln Att bygga broar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Ali M. Ismael hemsida
Alexander Freudenthal hemsida
Minne reportage Kultursidan.nu 23/1 2013
Stramt och gripande av Peter Freudenthal reportage Kultursidan.nu 25/1 2013
En chokladboll, tack! på Stadsbiblioteket reportage Kultursidan.nu 25/1 2013
Franck, Rosenberg och Martinu strings i S:t Olai reportage Kultursidan.nu 28/1 2013

 

BILDER FRÅN ALI M. ISMAELS UTSTÄLLNING – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632651799102″]

BILDER FRÅN FREUDENTHAL YIDDISH BAND – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632646737483″]

BILDER FRÅN ÖPPET HUS I SYNAGOGAN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632651750616″]

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.