• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Värsta schlagern! speglar Mello och ESC genom åren (reportage)

Entré till utställningen Värsta schlagern!

Gör en glittrande entré. Arbetets museum speglar Melodifestivalen och dess storebror ESC, Eurovision song contest, i med- och motgång. Utställningen står genom hela Melloperioden och avslutas dagen efter den stora finalen i Malmö.

 

Fångas av stormvindarna

 

På lördag kväll årets inleds melodifestival med första deltävlingen i Karlskrona. Några timmar tidigare öppnar utställningen Värsta schlagern! på Arbetets Museum i Norrköping.

Museets intendent Anneli Egelin Tärning har gjort en utställning där man kan minnas, förfasas och förundras över allt som skett och sker runt Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Det är en blandning av stort och smått från tävlingarna genom åren. Museet har efterlyst och fått in allmänhetens foton, minnen och åsikter kring fenomenet. Man har också letat fram några av alla dem som jobbar bakom kulisserna, som kläddesignern Lars Wallin och ljusdesignern Emma Landare. En äkta melodifestivalsnörd är Pierre Bengtsson som på sin fritid följer alla deltagande länders tävlingar sedan flera år tillbaka.

Utställningen är stor med foton, föremål och ljudinspelningar. En av många återblickar görs till det gamla jurysystemet där medlemmarna bara fick lyssna på melodierna men inte se utsändningen. Man får också veta namnen på alla östgötar som deltagit i tävlingarna genom åren. Här och var finns frågor, som kan betecknas som kluriga, med koppling till tävlingen.

Den som själv vill testa hur det är att stå i blåsvädret på en scen år mer än gärna prova. Utställningen har både egen scen och blås.

Den första Eurovision song Ccontest sändes den 24 maj 1956 från Lugano i Schweiz med sju deltagande länder. Tanken var att med en TV-sänd tävling minska splittringen mellan öst och väst i Europa. I dag uppskattas tävlingen vara världens största underhållningsprogram.

Svenska Melodifestivalen, som från början hette Schlagertävlingen, har sedan starten 1958 blivit en svensk TV- tradition som både älskats och hatats. Tävlingarna har förändrats, kritiserats och debatterats genom åren. I utställningen Värsta schlagern! kommer både de som älskar och hatar tävlingarna till tals. Det uppskattas att förra året lockades 20 320 000 tittare att följa delfinalerna, andra chansen och finalen under sex lördagar.

Vid öppningen på lördag kommer det att vara schlageryra på hela museet. I Kreativa verkstaden blir det schlagerpyssel med museets barnmaskot Myran. Discokulan snurrar över dansgolvet och ur högtalarna kommer det självklart bara att ljuda schlagers. Besökarnas schlagerkunskaper sätts på prov i Mello-quizet.

Utställningen visas till och med den 19 maj. Den 18 maj är det ju den stora finalen i Malmö så Arbetets Museum passar in sin visningsperiod efter årets tävlingsperiod!

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 2 februari – 19 maj 2013
    Vernissage lördag 2 februari kl 14
    Värsta schlagern!
    Producent: Anneli Egelin Tärning, Arbetets museum

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Melodifestivalen SvT

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632659564383″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.