• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kifin: Vi vet inte om vi klarar oss i år

Fria konstnärer arbetar hårt för låg lön

KIFiN:s Marion Kahnert svarar på Hanna Gruffmans inlägg i Folkbladet

– De har faktiskt fått tillbaks en del av de pengar som drogs in som besparing genom ett projekt, …

Det är riktigt att vi fick pengar genom ett projekt förra året. De pengarna räddade föreningen 2010, då de gick till ordinarie föreningsverksamhet och galleriet.

Men att vi fick ”tillbaka” en del pengar är ändå fel uttryckt.  För föreningsbidraget som vi initialt förlorade fick vi ”inte tillbaka”. För de som inte vet så rörde det sig om 30 procent.  Nu sitter vi här igen och vet inte hur och om vi klarar oss i år.

– Men till saken hör att KIFiN inte uppfyller de kriterier som vi ska prioritera, säger Hannah Gruffman. I uppdraget står nämligen att man ska prioritera barn- och ungdomsverksamhet. KIFiN är vuxna företagare, men jag förstår att de har det knapert, säger Hannah Gruffman.

Kommunen har stöttat KIFiN nu i många år, tack och lov, trots att det inte står någonting om barn- och ungdomsverksamhet i våra stadgar. Kommunen ska prioritera barn- och ungdomsverksamhet men det betyder inte att de ska glömma alla andra. Även om vår verksamhet inte är riktad till barn och ungdom så kan alla, stora som små, gratis besöka vårt galleri och där få hjälp av galleristen. Även skolklasser är välkomna.

När föreningen pratade med Hannah Gruffman förra året så sa hon att kommunen vill satsa på barn- och ungdom och utsatta grupper i samhället.

Vi är en utsatt grupp i samhället. Fria yrkesutövande konstnärer tillhör den yrkesgrupp i samhället som arbetar allra mest och är lägst avlönade. Många av oss har aldrig lyckas ta oss in i samhällets skyddsfunktioner. Ändå fortsätter vi för vi är övertygade om att inget samhälle mår bra utan konst.

Apropå ”vuxna företagare”. Vilken företagare jobbar så mycket och ofta ideellt som en konstnär? För att genomföra projektet förra året fick de konstnärer som organiserande och genomförde projektet ingenting betalt.

– Det är inte heller säkert att det är exakt 365.000 kronor i överskott som det finns kvar att fördela. Det är bara preliminära siffror, vi håller på med budgeten just nu, säger Hannah Gruffman.
Men förslaget är att ett barnprojekt får 300.000 kronor och att 65.000 kronor går till Kulturkammaren.

Det glädjer mig att pengarna åtminstone går till konst- och kulturverksamhet. Jag vill inte ta ifrån dem pengarna! Absolut inte, de behöver dem säkert lika mycket som vi! Och som jag försökte göra tydligt med ”Tältateljén” så gäller det inte bara KIFiN. Det finns fler jämförelsevis små kulturverksamheter som kämpar så som vi för att få ihop ekonomin. Så jag kräver att kommunen tar sig en rejäl fundering och sansar sig. Att höja KIFiNs bidrag med 90.000 är faktiskt inte så mycket om man jämför med kommunens bidrag till andra stora verksamheter.

Marion Kahnert
konstnär
Ingår i Kifin:s styrelse

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Kifin: Vi vet inte om vi klarar oss i år

  1. Pingback: Kultursidan.nu startar KulturDebatten. Nu! | KULTURSIDAN.nu