• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kortfilmsfestival på Verkstad (reportage)


Norrköpingskonstnären Stefan Teleman har gjort ett videoverk med sig själv i fokus.

 

”En vårsalong fast med video”

 

Bring you own beamer, BYOB, är ett koncept för visning av kortfilmer som spritt sig över världen. På fredag kommer det till Norrköping när galleriet Verkstad på Kvarngatan upplåter de vitmålade väggarna. Tretton filmer kommer att visas parallellt bredvid varandra under några kvällstimmar.

– Beamer betyder projektor, förklarar Moa Hannerz Simå som är en av galleriets två verksamhetsledare. Man tar med sin kortfilm, sin egen dator och sin egen projektor.

Redan i höstas marknadsförde Moa Hannerz Simå och kollegan Yvonne Olofsson projektet, både på handskrivna affischer, på Verkstads hemsida och i sociala medier.

– Vi ville locka fram och lyfta videokonsten, säger Yvonne Olofsson och understryker att de verk som visas är de som anmälts, något urval har inte gjorts. Det blir som en vårsalong fast med video.

Norrköpingskonstnären Stefan Teleman bidrar med ett verk, en film med hans eget ansikte i fokus. Det gör också den unga dramatikern och kreatören Anna M Nygren, vars animerade självmordsbenägna enhörning målmedvetet rusar framåt i en evig galopp på filmduken i det för övrigt tomma galleriet. Erik Wahlberg, ursprungligen från Katrineholm, finns också med bland bidragsgivarna.

Ännu en film skyndar förbi på duken vid pressvisningen Diran Lyons 99 problems som består av sekundsnabba klipp från en rad TV-tal med USA:s president Barack Obama. Videon har visats på YouTube mer än 790.000 gånger.

– Videokollektivet Sikk som visar video med musik kommer också att vara med på fredag, berättar Yvonne Olofsson.

Några timmar efter pressvisningen skickar SIKK, som består av medlemmarna Sachiko Hayashj, Kajsa Hellstrand och Katarina Nilsson, ett kort pressmeddelande för att beskriva sig själva:

”Ett SIKK – Video Collective med känsla för det triggande nuet av programmerade, animerade och skulpterade avtryck. Vi reser i förändringar och upprepningar av naturligt kaos och nyfiket influeras vi av varandras själsliga former. Detta tar form under några timmar på Verkstad då vi för första gången leker med konstellationen och kanske lyfter videokonstens lager med ett till lager till en ny nivå.”

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Diran Lyon, Anna M Nygren och Stefan Teleman


  • VERKSTAD Norrköping

  • 8 februari 2013 kl 21
    Bring your own beamer
    Kortfilmsfestival

LÄNKAR
Verkstad hemsida
Bring your own beamer hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.