• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Här öppnar Stadsmuseets nya fotogalleri (reportage)

Rum för fotografi. 21 april invigs första utställningen.

Tom låda. Väggarna är nymålade, annars är det inget som visar att Inge Hallberg blir den förste att ställa ut i som blir Norrköpings nyaste fotogalleri.

 

”Bäste herr förstasidesfotograf”

 

Tryck på 3:an i Stadsmuseets hiss. När den värdiga åkturen är över öppnas dörrarna på vid gavel mot Rum för fotografi. Än så länge är Norrköpings stadsmuseums nya fotogalleri en tom gråmålad låda men här ska bli annat av. Under det tre år långa projekt, så långt intendenten Anders Karlin kan överblicka, planeras 11 utställningar. Först ut blir en stor retrospektiv utställning, med cirka 60 bilder, med Åbys fotograflegendar Inge Hallberg som ska hänga över våren och sommaren.

Det är bråda dagar i fotoarkivet när familjen Hallberg letar bland alla bilder. Utställningsproducenten Teresa Häll vet en del bilder hon vill ha, kanske Inges favoritbild från Eneby kyrka där han fångar ett brudpar i bakgrunden. Men i förgrunden står en äldre kvinna vid en grav.

– Över en miljon bilder har det blivit, konstaterar Inge Hallberg, nyligen fyllda 87, vid pressvisningen som när rummet väl är beskådat – det går snabbt – står i fokus för reportrars och fotografers intresse.

Inge Hallberg är fotografen som inte bara slog rekord i bröllopsfotografering – 44 brudpar en pingstafton – och tog Årets bild 1968. Hans bredd som frilansande fotograf var stor, från ögonblicksbilder till reportagefotografering. Inge Hallberg var en drivande kraft, lokalt och nationellt.

– Jag var ju tvungen att skaffa fram jobben, så jag hittade på reportage. Med Andersson med Zäta på Norrköpings Tidningar och Gösta Åhlin på Expressen. Jag åkte runt i Östergötland med Moa Martinson. Det gick så långt att Expressens meste chefredaktör Bo Strömstedt skrev brev: ”Bäste herr förstasidesfotograf”.

Musik är 20-åriga Linn Koch-Emmerys stora intresse vid sidan av fotograferandet. Hon spelar själv och har varit aktiv på och vid sidan av Norrköpings lokala musikscener, med Maskinen och Den svenska björnstammen. Riktigt vad hennes utställning kommer att innehålla är inte avgjort, överenskommelsen med Stadsmuseet är bara en dag gammal, men att det ska handla om musik är klart.

– Jag fick en idé att jag ville fotografera hela musikspektrat från trasiga loger till trånga turnébussar. Lite som ett fan som kollar in bakifrån. Inte så mycket konsertbilder, berättar Linn Koch-Emmery om de bilder hon tog när hon följde Maskinen på turné.

Hennes utställning öppnar på Kulturnatten, då Stadsmuseet drar igång höstens musiktema. För i höst släpps boken Punken i Peking och Blacka musik jubilerar.

1863 inleddes fotoateljéernas epok i Norrköping när Agnes Arosenius öppnade sin ateljé. Hon var den första i raden av de uppemot 25 kvinnor som försörjde sig som fotografer eller hade det som en inkomstbringande bisyssla. Den sista var Hilda Winge som var verksam på Hospitalsgatan från sent 1800-tal till 1931. Vid sidan av porträttfoton tog hon även landskapsvyer och byggnader.

– Fotografyrket var inte stängt för kvinnor, det ansågs passa dem, säger Anders Karlin.

Utställningen om de kvinnliga fotopionjärerna planeras avsluta Rum för fotografis premiärår.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

LÄNKAR
Linn Koch-Emmery hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida

FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632878469841″]

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Här öppnar Stadsmuseets nya fotogalleri (reportage)

  1. Pingback: Stadsmuseets rockader | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Åbys store fotograf inviger Rum för fotografi (reportage) | KULTURSIDAN.nu