• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stadsmuseets rockader

Rum för fotografi. 21 april invigs första utställningen.
Rum för drömmar. Så här såg nya Rum för fotografi ut två månader före invigningen. Om tre år är det dags för nya omvandlingar.

 

Hela stadens historia ska gestaltas

 

Utgrävningarna i Norrköpings stad medför konsekvenser. Som den att medeltiden äntligen ska få sin historia berättad på Stadsmuseet. De fasta utställningarna lite högre upp i huset ska göras om och det rejält.

Museets intendent Anders Karlin skissar kortfattat upp museets planer som redan börjat verkställas. Nya salen Rum för fotografi är en pusselbit i en rockad, som kommer att vara klar tidigast om tre år. Där invigningsutställningen med Åbyfotografen Inge Hallbergs fotografier hänger har textilhistorien hållit till, invid hantverksutställningen i salen bredvid.

– Det blir en ny textilhistorisk avdelning i vävsalen tillsammans med vävmaskinerna, säger Anders Karlin och låter mena att den nya utställningen kommer att bli mycket bättre än den gamla.

Egentligen är det den stora 1900-talsutställningen Kris och vision på entréplanet som fått allt att börja rulla. Att genomföra den, i samarbete med Arbetets museum, tog stora resurser. Men den berättar samtidigt en hel del om det som den gamla textilhistoriska avdelningen tog upp.

Kommande arbete gäller att förnya och gestalta Norrköpings historia, hela historien den här gången. Från forntiden, som har ett eget rum i dag, genom medeltiden, som ska in där hantverken är i dag, och slutligen till den epok som inleddes på 1600-talet och fört historien vidare fram till vår egen tid.

– Äntligen får vi den stadshistoriska utställning som vi talat om så länge, säger Anders Karlin.

När omvandlingarna nått så långt har det blivit dags att stänga det Rum för fotografi som invigs nu på söndag 21 april och ska stå i tre år, där den ena fotoutställningen efter den andra ska ta plats. Det ser Anders Karlin också fram emot.

– Då har Kris och vision gjort sitt. Och då blir entréplanet öppet för tillfälliga utställningar igen – också foto.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida
Här öppnar Stadsmuseets nya fotogalleri reportage Kultursidan.nu 28/2 2013
Åbys store fotograf inviger Rum för fotografi reportage Kultursidan.nu 19/4 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.