• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Känslans skulptur och en hemvändare på Kronan (reportage)

Peter Svensson ställer ut på Galleri Kronan

Hemvändare. Peter Svensson tillhörde den kreativa sektorn i 1970-talets Norrköping. Nu ställer han ut på Kronan.

 

Vitt och svart framkallat

 

Karin Lindblom och Peter Svensson har intagit Galleri Kronan – hon framkallar det vita, han det svarta. Kontrasterna är stora mellan hennes keramiska skulptur och hans fotografi.

– 13 bilder. När jag fick veta att vernissagen var 13 april klockan 13 2013 och på Trädgårdsgatan 13, så var det självklart. Peter Svensson har sållat hårt bland sina foton för att vaska fram det viktigaste till just den här utställningen i Lilla galleriet, det mindre utställningsrummet.

Motiven skiftar – byggnader, människor, en leksak – men koloriten håller ihop utställningen. Fotografierna är svartvita, eller nästintill svartvita, eller kanske man ska säga att de är svarta, det ljusa framträder ur det mörka. Allteftersom orienterar jag mig i utställningen med Peter Svenssons hjälp. Utställningen är svaret på frågan: ”Om du bara fick ta med dig 13 bilder ur hela ditt livs bildskatt, vilka skulle det då vara?”

Han har inte med sig bilderna från den stora dokumentärfotoutställningen om sjömän, som han visade på Arbetets museum 2005. Men där finns en liten blinkning till projektet som pågick under lång tid, en sex sju år.

Mer än något är utställningen ett avstamp, berättar i ordknappa kapitel om killen (sliten träleksak) från Norrköping (slitet murtegel speglat i Strömmen), som flyttade till Göteborg (sliten hus och en vindlande trappa), reste till Barcelona (slitet hus) och London (flera olika motiv, åtminstone ett slitet!).

Kanske har fotografen en förkärlek för det som varit i bruk länge och sjunkit under turistisk nivå. Kanske han känner sig hemma där. Med kamerans hjälp binder han samman platserna, det blir en berättelse som både handlar om personen men också om Europa. Varning utfärdas: Nothing is real, står det på en skylt på ett hus i London.

Där finns också en kvinna, ett barn. Så nära att bara den som känner dem vet. Så nära att de kunde vara älskade av andra.

En triptyk – tre bilder i en – visar en dansare framför en mur. Han är suddig i sina snabba rörelser. Muren kunde vara någonstans i London eller New York. Det är från Röda sten i Göteborg. Ett konstens palats.

Peter Svensson återkommer till Norrköping senare, då till NP33.

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8660336922/[/flickr]

Karin Lindbloms skulpturer är vita i en svag grå ton, gjorda för skuggspel. Stengodslera: mjuk, slät och älskad. Samtidigt disciplinerad: vit, kvadratisk / rektangulär, kompetent. Stora – kan man gärna tillägga.

– Man förhåller sig till formatet som en skulptur förhåller sig till sig själv, säger hon på ett sätt som gör att jag måste sätta ut ett utropstecken i mina anteckningar.

Storlek är en kvalitet och här är flera av hennes verk så stora att man undrar hur det är möjligt. Hon sågar itu de torkade verken innan de bränns och sätter ihop dem efteråt, det går, med mycket klister, härdning och spackel.

Skulptören har arbetat mycket med konst i offentliga utrymmen. Hon tycker om ställen där ljuset och därmed även mörkret – skuggan – kan vandra och får spela över verkens ytor, över berg och dalar. De former hon skapar, smeker fram i leran, blir på så sätt inte bara former i sig utan medverkar i ett fortsatt konstverk utanför hennes kontroll.

Kvadrater – antingen stora eller många – med mjuka gropar, rektanglar, gärna helt långsmala, med djupa skåror eller höjda ryggar. Det stora rummet är som en plats för stilla meditation. Jag saknar bar ett porlande vatten i den stora mjuka kvadraten på golvet.

I galleriets inre rum ryms håligheterna. Varv på varv (”Jag har en grundidé, som jag utforskar i materialet.”) som i en blomma eller i en öronvindling. Stora vaser med ihopklämda kanter, också de med former som hämtade från naturen. Bredvid den största blir Karin Lindblom en Tummelisa.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto Robert Betts

 

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 13 – 28 april 2013
  • Karin Lindblom
    Håligheter och vindlingar

    Keramisk skulptur
  • Peter Svensson
    Fotografi

LÄNKAR
Karin Lindblom hemsida
Peter Svensson hemsida
Galleri Kronan hemsida
FLER BILDER FRÅN KARIN LINDBLOM – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633274057780″]

FLER BILDER FRÅN PETER SVENSSON – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633274061648″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.