• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Konstmuseet firar (100) år i goda vänners lag (reportage)

Vänner i konsten: Anna-Karin Ekberg, ordförande för Konstmuseets vänner, Helena Persson, Konstmuseets chef, och Bo Sylvan, tidigare museichef som nu har skrivit bokkatalogen till utställningen.

 

Nu börjar festen!

 

– Vi älskar att fylla år! Säger Konstmuseets chef Helena Persson väl medveten om det faktum att årets 100-årsjubilar firade de 60 för bara några år sedan, vilket inte är så konstigt som det låter när man både har ett dubbelt ursprung tillsammans med Norrköpings stadsmuseum och en yngre tillvaro som självständig institution.

Födelsedagsbarnet tycker inte bara om firandet i sig, museet älskar också att få presenter. Kanske allra mest tycker man om de så väl uttänkta, rentav samplanerade, gåvorna från Konstmuseets vänner, som lägger en stor del av medlemsavgiften på kistbottnen för att då och då kunna slå till.

– Fantastiskt att museet äntligen gör detta, utbrister ordföranden Anna-Karin Ekberg – med betoning på ordet ”äntligen” – om utställningen Vänskapens värde varar som är på plats hela våren och som både visar betydelsefull svensk 1900-talskonst och därmed indirekt tackar för den vänskap som möjliggjort att verken finns just här.

– Det är roligt att möta ikonerna, säger Bo Sylvan, tidigare museichef som arbetat på museet under 25 år och nog borde ha sett sig mätt på verken. När man sätter ihop dem lite oväntat, som här, börjar de röra sig.

Utställningen visar ett stort urval av de verk som vänföreningen skänkt genom alla år sedan föreningsstarten 1946. Om den allra första gåvan, Gösta Sandels på sin tid omdiskuterade Självporträtt, säger museichefen Helena Persson att ”den tog ut en riktning för museet!”. Medan den allra senaste, Siri Meyers lilla Teaterlogen från 1927 ses som att den ”fyller i ett viktigt hål”.

– Man ser ambitionen att rätta till och komplettera museets samlingar, kommenterar Bo Sylvan, som under sin aktiva tid på Konstmuseet var med om att ta emot en stor del av de gåvor som nu omger besökarna i Galleri 5.

– Som inköp är de ofta en förstärkning av epoken. Dessutom har man också tänkt över vilken betydelse verket kan ha rent pedagogiskt, berömmer Bo Sylvan och exemplifierar med Peter Dahls stora röda Vem är krogens konung? som både kan alludera till Leonardo Da Vincis Nattvarden och Rembrands Claudius Civilis och kanske fler målningar ändå.

Det han inte varit med om själv har han läst in sig på, för det är Bo Sylvan som författat den katalog som åtföljer utställningen. Där beskrivs samtliga gåvor museet fått från vännerna vilket gör boken till ett viktigt dokument, också det en gåva då Konstmuseets vänner bekostar utgivningen.

– Det har varit roligt att fördjupa sig i de verk som inte kommit till under min tid, till exempel Ann-Sofi Sidéns installation Station 10 och tillbaka igen, kommenterar författaren verket som museet beställde av konstnären med benäget bistånd av vänföreningen. Videoinstallationen har inte flyttats till Galleriet utan står kvar högst upp i trapphallen med sina evigt snurrande bilder från Norrköppings brandstation.

Skriften är vackert formgiven i nästan kvadratiskt barnboksformat, de omkring 50 gåvorna återges i bild. Bo Sylvan berättar, ofta underhållande och alltid läsvärt, om egna reflektioner eller intressanta händelser. Som den om när skulptören Arne Jones besökte kollegan Liss Eriksson i dennes ateljé i Paris och såg Bal de nuit, två dansande flickor stå rygg mot rygg med ett intressant mellanrum. Mellanrummets vinklar återfinns i Jones Katedral som står i Konstmuseets skulpturpark. Nåväl, vänföreningens gåva i detta sammanhang är Negerboxaren från 1949, också den med intressanta mellanrum skapade av den hukande pugilistens armar och ben.

Med Vänskapens värde varar inleder Konstmuseet sitt jubileumsfirande. Den 22 oktober är själva födelsedagen, då jubilaren kan se fram emot nya presenter. Den bästa skulle vara om den planerade utställningshallen äntligen kom till stånd, den som brandstations- och museiarkitekten Kurt von Schmalensee ritade redan då museet var ungt.

Men ett litet paket från goda vänner är inte att förakta.
– Vi har varit och tittat lite, säger ordföranden Anna-Karin Ekberg lite kryptiskt. Vi vill se en förhållandevis ung konstnär den här gången, inte bara fylla i en lucka.

– Under det här året ska vi analysera oss själva och ta ut riktningen framåt, säger Konstmuseets Helena Persson.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • KONSTMUSEET Norrköping

 • 9 mars – 9 juni 2013
  Vänskapens värde varar
  Konstmuseets Vänner gåvor 1946 – 2012 i urval
  Utställning i Galleri 5, m fl platser i museet
 • Vänskapens värde varar
  Vännernas gåvor 1946 – 2012
  Bok / Utställningskatalog
  Författare: Bo Sylvan
  Utgivare: Konstmuseets Vänner i Norrköping

LÄNKAR
Konstmuseets Vänner hemsida
Norrköpings konstmuseum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.