• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ida Pettersson skildrar en sjö ingen har sett (reportage)


Underjordisk stillhet. Ida Petterssons installation kretsar kring en sjö som ingen har sett.

 

Tidsspann och associationssteg på Verkstad

 

– När jag tittade på lokalen kändes det som att jag var under jorden. Konstnären Ida Petterssons första möte med Verkstad födde projektet som nu är färdig installation: Lake Vostok med undertiteln Earth, an angel, a rock of ruby, a huge bull, Bahamut, water, darkness.
– Det är en arabisk dikt om en skapelsemyt, upplyser Ida Pettersson.

Tre isbergstoppiga skärmar som ställts i vinkel i det dunkla galleriet på Kvarngatan 38 i Norrköping utgör installationen tillsammans med ett bildspel i dunklet intill. Skärmarna bildar ett rum som i sig kan tolkas som en outtalad återgivning av den underjordiska eller snarare underglaciära sjön Vostok i Antarktis, som upptäcktes år 1993.

Sötvattensjön ligger djupt nedbäddad under flera kilometer tjocka lager av is. Just detta att den varit dold för mänskligheten och förseglad för världen i 20 miljoner år fascinerar konstnären som även tidigare ägnat sig åt det fördolda på olika sätt i sin konst. Stockholmsbaserade Ida Pettersson är uppvuxen i Norrköping och har ställt ut på Konstforum 2003 och på Konstmuseet 2006, fotoutställningen Scream Queens. Hon har efter Konsthögskolan fördjupat sig dels i video och fotografi samt i filosofi.

– Lake Vostok ligger otroligt svåråtkomlig och i evigt mörker under ett glaciärtäcke på fyra kilometer. Nu har forskarna, det finns en forskningsstation där, borrat sig igenom isen och tagit upp vattenprover. Man hoppas hitta bakterier som kan visa på att liv kan existera där. För då finns hopp om att det finns liv på Jupiters måne Europa som har vatten under sitt tjocka istäcke.

Ida Pettersson tar i utställningen just sådana associationssteg mellan det poetiska och det faktiska, och visar hur tätt sammanknutet det är. Här finns en och annan gouache och bildspelets iskristaller i vitt på svart. Helst tar hon de tankemässiga kliven med blyertspennan i hand, själva exaktheten i de grå teckningarna ställer geologi, hypoteser och myter på jämställd nivå. Men exaktheten lämnar utrymme för det personliga, bokstäverna och siffrorna i faktauppgifterna, exempelvis ”water wolume 6343 km3” handritar ett trycktypsnitt.

Likt en 1700-talets vetenskapsman närmar hon sig sitt ämne med öppenhet, det faktiska blandas med det kuriösa. Det blir subjektivt valda nedslag i ämnet, utställningen blir en berättelse, hennes berättelse.

Nära varandra sitter teckningarna Orbit 1 och Orbit 2. Den första visar Fabian von Bellingshausens ryska expedition som under åren 1819 – 1821 seglade runt Antarktis. Ett av de två fartygen hette Vostok och gav senare namn till den underjordiska sjön när den upptäcktes. Den andra teckningen visar Vostok 1, den första bemannade rymdfarkosten som tog kosmonauten Jurij Gagarin ett varv runt jordklotet år 1961. Självfallet valde ryska rymdprogrammet rymdkapselns namn med omsorg.

Samma intresse ägnar hon myten om en spegelvänd värld inuti jordklotet, komplett med himmel, hav och kontinenter och en liten sol längst in i mitten. Eller ett isberg, en isklump i vattnet som sticker upp en smula över ytan.

Antarktis har en befolkning, forskarna som arbetar i ett av världens mest utsatta klimat. Konstnären listar de vanligaste sjuksymtomen, många är stressrelaterade till kylan, mörkret och ljuset.
– Sex månader av natt och sex månader av dag, det är en annorlunda värld. Man ser hägringar, som i öknen, men också på korta avstånd. Andra ljusfenomen, som halo och bisolar, syns väldigt väl där. Man ser ofta tre solar vid Lake Vostok station.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • VERKSTAD Norrköping

  • 9 mars – 14 april 2013 (öppet fredag – söndag kl 12-15)
    LAKE VOSTOK – Earth, an angel, a rock of ruby,a huge bull, Bahamut, water, darkness
    Ida Pettersson

    Kurator: Moa Hannerz-Simå

LÄNKAR
Ida Pettersson hemsida
Verkstad hemsida
Bahamut wiki
von Bellingshausen wiki
Europa wiki
Lake Vostok wiki
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.