• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Byråkrater intar Arbetets Museum

Anneli Egelin Tärning
Intressanta inblickar i all världens Byråkrati på Arbetets museum.

 

Samhällets fixare sedan skriften uppfanns

 

”Byråkrater” finns i alla delar av världen, skrivbordet har de gemensamt. Nu på lördag intar de Arbetets Museum i Norrköping.

Den holländske fotografen Jan Banning har bland annat fotograferat poliser i Texas, kinesiska statstjänstemän och arkivarier i Jemen.  Människor som både representerar en trög byråkrati och samtidigt är en förutsättning för att samhället ska fungera.

 

Byråkrater Papper
Översikt
Jan Banning visar 51 personer vid ungefär lika många skrivbord.

 

Vilka är dessa miljoner tjänstemän som gör att de offentliga institutionerna fungerar? Det är frågan som har intresserat fotografen Jan Banning när han har rest runt i världen för att fotografera människor i statens tjänst.

Med värme och humor skildrar han människorna bakom byråkratin. Hans bilder tycks både bekräfta våra fördomar och föreställningar om andra delar av världen, samtidigt som de visar på likheter mellan människor.

 

Indien USA Indien 2
Indien. USA. Indien.

Bilderna i utställningen är tagna mellan 2003 och 2007 i delstaten Bihar i Norra Indien, Tomsk-regionen i västra Sibirien, Potosi-departementet i Bolivia, Regionerna Margibi, Montserrado, Grand Gedeh and River Gee i Liberia, Regionerna Auvergne och Picardie i Frankrike, de Jemenitiska guvernementen Al-Mahwit, Amran, Ibb och Sana’a, staten Texas i USA och Shandong-provinsen i Kina.

Personerna på de 51 bilderna har inte i förväg fått veta att det är just de och deras skrivbord som ska fotograferas. Banning har velat ha en så ärlig bild av deras arbetsplats som möjligt. En fråga han ställer sig är om arbetsmiljön återspeglar staten som de tjänar, eller om deras kontor bara är en förlängning av deras personlighet.

 

Ryssland Texas Polis
Ryssland. Texas. Jemen.

 

För att skildra byråkrati behövde Banning själv även genomgå den. I Sibirien inleddes varje besök på ett officiellt kontor med att en chef rabblade upp siffror, resultat och prognoser i gammal sovjetisk anda.

På informationsministeriet i Jemen vägrade den ansvarige tjänstemannen att underteckna Bannings resetillstånd. Var det en simpel maktdemonstration? Ville han ha en muta? Eller var han rädd att Jemen skulle framstå i dålig dager? Det fick Banning aldrig veta.

Utställningen har tidigare visats bland annat i Havanna, Berlin, Chicago, S:t Petersburg och New York.

Jan Banning är född i Nederländerna 1954 av föräldrar med indonesisk härkomst. Han har studerat ekonomisk historia och socialhistoria vid universitetet i Nijmegen och började fotografera 1981 vid 27 års ålder. Hans bilder har visats i utställningar över hela världen och publicerats i tidningar som The New Yorker, Der Spiegel, Guardian och Le Monde. Han har också givit ut ett flertal böcker, och erhållit flera internationella utmärkelser. Med en bild från ”Byråkrater” erhöll han 2004 första pris i porträttkategorin i det prestigefyllda World Press Photo Awards.

 

Niklas Cserhalmi
Niklas Cserhalmi, chef för Arbetets museum, är öppen för lokala tillägg i utställningen Byråkrater.

 

Delta själv i utställningen. Arbetets Museum vill gärna visa även mera lokala arbetsplatser och i anslutning till utställningen visa museibesökarna dessa kontorsbilder. Arbetets museum uppmanar därför till att mejla digitala bilder på egen eller arbetskamraters arbetsplatser till museet.

Ett tiotal bilder hade kommit in vid pressvisningen. En av bilderna är från stadsrevisorn i Norrköping Ulf Nersing’s skrivbord. Till skillnad från Bannings fotografier så kan man ana att bilden på Ulf Nersing är arrangerad. Men på lördag är det Ulf som inviger utställningen ”Byråkrater” och då kanske man kan få klarhet i den frågan!

Utställningen är verkligen är värd att besöka och ger en tankeställare.

Text och foto: Sven Åke Molund

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 22 januari – 27 mars 2011
    Byråkrater

    Fotoutställning av Jan Banning
Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.