• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hela livet förr i tiden på Stadsmuseet

Fisket var en del av bondelivet
Jordbruk och fiske, till husbehov, hängde ihop. Förr i tiden.

Hustomten smög ut ur vrån

Stadsmuseets hustomte smygtittade på vuxna och barn när det var dags för den nya utställningen Hela livet förr i tiden som handlar om just detta: livet förr i tiden. Till slut blev tomten så ivrig att den klev fram och började berätta och – snipp, snapp, snut – så var utställningen invigd.

Men då hade barnen från Kastanjegården sjungit. Och något knutit upp det röda bandet så att minst tre förskoleavdelningar kunde gå in genom den stora porten med de gamla dörrarna. Hustomten, som heter Marinella Rolfart, följde med och kikade nyfiket omkring. Riktigt belåtet, och bestämde sig för att stanna kvar i utställningen så länge den varar.

Ljusa små tält att gå in i, som ett rum i taget till bondekulturens olika delar. Där är vaggan och där är snickarboden, grötskålen hänger vid matplatsen och visst kan man prova att stöta med staven i smörkärnan. Den delen av utställningen kommer från Hälsinglands museum. I Hälsingland bor barnboksillustratören och -författaren Anna-Clara Tidholm som gjort alla de fina bilderna man ser på tälten.

– Det fanns ju också ett liv i stan förr i tiden, säger Marie-Louise Cederblad som är pedagog på Norrköpings stadsmuseum. Och då gjorde vi också en egen del om livet i stan.

Många gamla föremål, mer eller mindre igenkännbara – har plockats fram ur stadsmuseets magasin, och gömts igen – i ett skåp med luckor att snurra på och i två rum som man bara kan smygtitta in i.

­– Vi vill lyfta fram personerna i staden, de fattiga barnen kontra de rika barnen, berättar Marie-Louise Cederblad.

I ett enkelt rum, får museibesökarna veta, ligger Emil och hostar. Intill smygtittar vi in i direktör Westerlunds salong. En skål med karameller står på bordet, fru Westerlunds vackra gröna klänning ligger över en stol och i soffan sitter den finaste docka. Helt säkert får Emils storasyster Klara inte leka med den dockan fast hon så ofta är där hos direktören och hans barn. För Klara, som är åtta år, är piga, hon ska arbeta, inte leka.

Inte bara de fattiga barnen arbetade förr i tiden. I äldre tiden var barnen delaktiga i alla livets skeden och sysslor, lek och arbete gick ofta i och ur vartannat. I utställningen finns en hörna med vävstol, snickeri och bandväveri. Invigningsdagen bankades det glatt med hammare och spik.

– Det är ju självklart att man måste hjälpa till, förklarar Marie-Louise Cederblad.

Kanske inte bara förr i tiden.

Film, text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • NORRKÖPINGS STADSMUSEUM

  • 20 januari – 7 mars 2011
    Hela livet förr i tiden

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.