• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kerstin Svanberg på Galleri Dag Andersson

Kerstin Svanberg på Galleri Dag Andersson
Massa. Pigmenten ger massan en metallisk glans.


Papper och avloppsrör. Kerstin Svanbergs konst handlar om kommunikation och nätverk. Film 3:08 min.

 

Pigmenterad massa förför ögat

 

Avloppsrör och magiska sköldar, gyllenläder eller drivved. Kerstin Svanbergs konst antar olika former – av papper. Tänk inte vita pappersark, tänk inte träfiberhalt.

Tänk möjligen på skrivkonstens  behov av något att fästa tecken på. De som skulle bevaras och arkiveras, förflyttas från en plats till en annan, från en person till en annan, över tid och över geografi. Kilskrift, stenar, träplattor, pergament och gyllenläder.

 

Kerstin Svanberg på Galleri Dag Andersson
Kerstin Svanberg på Galleri Dag Andersson Kerstin Svanberg på Galleri Dag Andersson

 

Själv tänker Kerstin Svanberg i något annorlunda termer. Hon tänker mynningar som förmedlar förmedlar mycket eller litet. Hon tänker nätverk som binder samman, tätt eller tunt, grovt eller finmaskigt. Mynningar. Nätverk. Stammar. Så kallar hon de verk hon nu ställer ut på Galleri Dag Andersson i Norrköping.

En dekorativ rad av nätverk i vitt, svart, guld, avslutad med ovala sköldar, med magiska märken, möter i ingången. Rakt fram bildar fyra stora gyllenkvadrater i svarta ramar en helhet.

 

Installation – Kerstin Svanberg på Galleri Dag Andersson
Mynningar.

 

Vik om hörnet och överraskas av en stor installation av Mynningar på golvet som höjer sig ur en svart massa golvet, och tränger ut ur väggarna. Svarta högar under som något utspytt.

Allt av papper. Allt av linnelumpens fibrer som tuggats till gröt av holländarmaskinens pappersknivar, under svagt tryck men under lång tid. Formats och torkats. Tjocka lager med pigmenterad massa ytterst. De har torkats och vikts, öppnats, vikts och torkat. Eller bäddats in runt avloppsrör, de med rundade mynningar, och krympt i torkningsprocessen, slitits loss som ömsade ormskinn.

Kerstin Svanberg är fångad av papperet, in i fibern och djupare än så. Små sexkantiga former har präglats på sköldarna, de magiska. Hexagonen är cellulosans kemiska formel, uppbyggd av väte, syre och kol.

Film, text och foto: Ann-Charlotte Sandelin 

  • GALLERI DAG ANDERSSON

  • 22 januari – 27 februari 2011
    Kerstin Svanberg

    Dekonstruktion – Konstruktion
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.