• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Museimässa

Skor från skomuseet

Gå på mässa. Förra året medverkade Skomuseet vid arbetslivsmuseernas mässa på Arbetets museum.

 

Årets arbetsmyra nyinstiftat pris

 

Arbetets museum i Norrköping invaderas under fredag och lördag den 15-16 mars av omkring 20 arbetslivsmuseer från hela landet. Det är andra året som arbetslivsmuseer från Tykorpsgrottan i söder till Ulvön i norr samlas  för en Museimässa på Arbetets museum i Norrköping. Utställarna representerar en stor del av museisverige och programmet är späckat med föreläsningar, magik och Surshow.

Cirka 20 utställare presenterar sin verksamhet för turistnäring och allmänhet. Bland utställarna finns både känt och mindre känt: Svenska Skoindustrimuseet, Flygvapenmuseum, Frövifors Pappersbruksmuseum, Tykarpsgrottan, Hässleholms museum, Töllstorps Industrimuseum, Ekomuseum Åtvidabergs Bruksbygd, Norrköpings Skolmuseum, Ekomuseum Bergslagen, Målerimuseet, Museihuset med leksaksbilsmuseet & motorbåtsmuseet, Vadstena spetsmuseum, Östra Södermanlands Järnväg, Qvarnstensgruvan Minnesfjället, Solnaskutan Constantia, Ulvö Lilla Salteri, Motala museer, Sveriges Ångbåtsförening och Femörefortet.

Förra årets publiksuccé med ”Surshow” där Surströmmings Akademiens ordförande (stol 1) Ruben Madsen bjöd på en underhållande show där både öga, öra och luktsinne fick sitt återkommer under lördagen. I surshowen blandade Ruben fakta om surströmming med skrönor och de senaste trenderna. En underhållande föreläsning!

I samband med mässans invigning kl 11 på fredag så delas ett nyinstiftat pris ut till ”Årets Arbetsmyra”. Det delas ut till en person som på ett extraordinärt sätt har engagerat sig ideellt för ett eller flera arbetslivsmuseum. Årets pristagare Kjell Nordeman har ett stort engagemang för ångmaskiner.

På fredagen invigs också utställningen om Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås, som vann utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2012. Gruvan har tillverkat kvarnsten under 800 år och är Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik. Under dagen släpps även årets upplaga av katalogen Arbetsamma museer, med information om 382 arbetslivsmuseer i Sverige.

Text och arkivfoto: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida

FLER BILDER FRÅN 2012 ÅRS MUSEIMÄSSA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632982489983″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.