• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Queerslöjd och Sveland

Presskonferens 13 mars

Presskonferens. Språkrören släpper några väl valda punkter ur programmet.

 

”Vita kränkta män” (FB) kommer

 

Pride blommar för femte året i rad i Norrköping. Språkrören Ellen Larsson och Emelie Månsson släppte några teasers ur det än så länge växande programmet vid presskonferensen på ABF Bergslagsgården i onsdags. Först den 20 april ska alla programpunkter vara inlämnade till arrangörerna.

– Årets tema är Se världen: se ut, berättade Emelie Månsson och förtydligade: Det handlar om hur vi ser på världen, oss själva och andra genom ett filter. Vi vill synliggöra filtret.

Två programpunkter sätter fingret med eftertryck på det filtret. Dels invigningstalaren Kawa Zolfagery, komikern och skribenten som startade Facebooksidan Vita kränkta män och även driver Genusbloggen. Dels Maria Sveland, författare till Hatet – en bok om antifeminism.

– Kawa Zolfagery vill synliggöra hur antifeminsm, rasism och homofobi samverkar, berättar språkrören.

Queerslöjd kan man ägna sig åt under hela festivalen 3–4 maj, vad som ingår i begreppet avslöjas först på plats. En annan lokal programpunkt är Boliviakommittén som sätter färg och fart med dans.

Festivalen sprider ut sig i centrala Norrköping, huvudplatserna är Arbetets museum, Arbis, ABF Bergslagsgården, Dynamo och Teater Bråddgatan 34. Hur RFSL:s medverkan ska kunna se ut efter att Blå huset totalförstördes i branden tidigare i veckan vet inte språkrören ännu.

– Vi hoppas att deras programpunkter kan rymmas.

Tjuvstart blir det med tidskriftsturné, tidskrifterna Bang, Galago och Fronesis kommer till Norrköping redan 2 maj.

Pride i Norrköping har växt år för år med fler programpunkter och fler besökare. I Norrköping ligger fokus på föredrag och utställningar. Här genomförs ingen parad, däremot blir det fest.

– Pride utvecklas också genom att vi genomför arrangemang året om, säger Emelie Månsson och räknar upp en stödfest för ett lettiskt filmprojekt, samarbete med filmfestivalen Flimmer och en nyligen genomförd demonstration mot polisens och Migrationsverkets samarbetsprojekt Reva.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

  • PRIDE Norrköping

  • (2)3–4 maj 2013

LÄNKAR
Norrköping Pride hemsida
FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632989280135″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Queerslöjd och Sveland

  1. Pingback: Festivalernas vår | KULTURSIDAN.nu