• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Emma Blomberg ville inte idealisera Mim (reportage)

Emma Blomberg hänger utställningen.

Minnen av en svunnen tid. Emma Blomberg hänger utställningen. I bakgrunden ett foto av vännen Mim upptagen med köksbestyr.

 

”Det finns ett ansvar i att försköna henne”

 

Filmen Doktor Zjivago öppnade mitt sinne för skönheten i modet från en svunnen tid. Ljusa svepande klänningar, tunna tyger, själva luften mer transparent än någonsin. Naturligtvis minns jag inte en bildruta från filmen men jag minns att det barn som jag var fångades av den.

Fotografen Emma Blomberg har inget svar på frågan om varför hennes vän Mim fångats av decennierna kring förra sekelskiftet.
– Hon har alltid varit klädd så och är väldigt dedikerad. Det är hennes hem. Nu har hon flyttat men då, när hon bodde i Malmö, bodde hon i huset i Norra Sofielund. Det hade stått orört när den nuvarande ägaren tog över, i stället för att riva och bygga nytt har han renoverat det varsamt. Jag har själv bott i huset en tid, i en annan lägenhet.

Fotografierna är vackra med just det där transparenta ljuset. Mim är klädd i vitt, tunna tyger, håret uppsatt. Hon håller sitt barn i famnen, en bild av den älskliga modern. En annan bild visar händer mot skåphyllan högt upp med kannor och sockerskål, en kaffekvarn. Mim och hennes man sitter i en vit trädgårdssoffa utanför huset, hon har sjaletten på, han har lagt handen på barnvagnens handtag.

– Jag var inte tillräckligt kritisk. I fotona förstärks den tidens ideal. Jag ville inte idealisera men det är det som händer. Jag är den som bett henne ställa upp, säger Emma Blomberg. Nu ifrågasätter jag hur jag valt att placera henne i bilderna.

Hon står framför fotot av Mim vid diskbänken. Den unga hustrun diskar, klädd i sitt volangprydda förkläde. Så ritas hon in i minnet av en svunnen tid. En tid som egentligen aldrig var hennes på riktigt. I glappet mellan 1900 och 2009 då fotografierna togs.

– Det handlar om tid på olika sätt, påpekar Emma Blomberg. Det finns ett ansvar i att försköna henne. Jag kan inte säga vem hon är i sig själv för det är jag som tagit kontrollen över bildskapandet.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • STUDION Konstforum Norrköping

  • 17 mars – 7 april 2013
    Emma Blomberg
    Hos Mim
    Fotografi

LÄNKAR
Emma Blomberg hemsida
Konstforum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633044269256″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.