• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lasse Johansson tecknar i järn på Sista supen (reportage)

Lasse Johansson ställer ut på Galleri Sista supen.

Ovanligt runt i Galleri Sista supen. Lasse Johansson ställer ut smide, akvareller och foto.

 

Svetsloppor och hammarslag

 

Lasse Johansson tar ett järn och mer än det på Galleri Sista supen. Det lilla huset längst uppe i Västgötebacken rymmer konsthantverkföreningen FO:RMa och nu står han mitt i sin utställning i det lilla vitrappade rummet och virar på en skärfläcka. Konturen är klar med utsträckt huvud och spretande klor och nu virar han en tunn ståltråd runt den grövre. En artfrände står redan på golvet, i sin tunt tecknade kropp ryms en luftig ullvolym av hampa.

Över huvud taget är handlar det mycket om fåglar, i smide, akvarell och konstfoto i utställningen. Fåglar har en spännande form tycker Lasse Johansson.

– Jag kallar det att teckna i järn, vill reducera men ändå bevara arten, kommenterar han.

Visst går det att känna igen en hel del fåglar, om inte arter (jag är ingen fågelkännare) så deras högre ordning. Uppenbarligen gillar han vadarfåglar med stolpar till ben men där finns också ett par kråkor om det nu inte är kajor.

– Jag hade en idé om att lära mig att smida, det är både intressant och svårt, långsamt. Långsamhetens lov, det är lite läckert, säger Lasse Johansson om sin nyaste hantverksförälskelse.

Han visar hur han tillåter sig nya infall i sitt smide. Allt är inte fåglar och andra profiler i utställningen, han har smala skålar, ljusbärare i olika former. En är ovanligt bränd och vresig, trasig i kanterna. Inget en hantverkare skulle spara, men en konsthantverkare kan. Liksom svetslopporna som prickar ytan undertill i rikt mått medan de traditionella hammarslagen smyckar den övre.

Fågelstudierna går igen i både dova foton och mer färgstarka akvareller. Själva smideskonsten hyllas i en kvartett svartvita foton.

Galleri Sista supen tillhör konsthantverkföreningen FO:RMa, som öppnade för ett år sedan med utställningen Fågelfest. I vår blir det fler utställningar, man har bjudit in gymnasieskolornas esteter att visa upp sig.

Men den här veckan är Lasse Johanssons. Han har flyttat in med sina verktyg, ståltråd och akvarellattiraljer. Det är ett ljust och fint litet utrymme att arbeta i mellan varven. Men mest hoppas han att fler besökare hittar in.

– Jag älskar det här med utställning, att folk kommer in och är nyfikna.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Betts

 

  • GALLERI SISTA SUPEN Norrköping

  • 1 – 7 april 2013 kl 12-17
    Lasse Johansson
    Konstfoto – smide – akvarell

LÄNKAR
Lasse Johansson hemsida
Sista supen hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633157085360″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.