• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bättre med en stor Teaterfestival i Norrköping (reportage)


Ifrågasatt familjelycka. Marieborgs teaterelever spelade upp ett par scener ur Kladdet, en pjäs av Malin Axelsson.

 

Från nybörjaramatörer till proffsskådisar

 

– Det är så lätt att bli sin egen ö, så det här är jättekul! Kvartersteaterns Frida Nyström ser fram mot en teaterfestival som blir större än någonsin. Kvartersteatern har genomfört många festivaler genom åren men nu är det dags för Norrköpings teaterfestival, den första någonsin.

– Det har varit parallella festivaler med Kvartersteatern och Marieborgs teaterutbildningar tidigare år. Dessutom finns det andra teatergrupper som ofta är färdiga för uppspel så här på våren, förklarar Kvarteret Hallarnas Pelle Filipsson vid måndagens presskonferens. Vid sidan av de två stora teaterorganisationerna ryms ytterligare sju under festivalens paraply.

Samordningen ger flera fördelar, inte minst ur marknadsföringssynpunkt. Ett snyggt program ligger färdigtryckt i kartonger utanför kontoret, redo att delas ut. Med ett tajt spelschema kommer 91 föreställningar, minst, att snabbt avlösa varandra. Skådespelarna kan vara allt från huvudarrangören Kvartersteaterns nybörjargrupper till Ung scen östs professionella aktörer.

– Vi räknar med att festivalen blir ännu större om några år. Ung scen öst är med men stora Östgötateatern har två års planering så det tar ett tag för dem, säger Pelle Filipsson.

Teater Bråddgatans scener sväljer merparten av föreställningarna. Dessutom spelas några föreställningar på Lilla teatern och i Kungskollektivets hemmamiljö.

Presskonferensen avslutas med smakprov på vad som kan komma. En grupp från Marieborgs folkhögskola spelar några scener ur Kladdet, skriven av dramatikern Malin Axelsson 2008. Intrycket är att pjäsen är en skruvad version av den svenska familjelyckan, eller snarare ifrågasatt familjetillvaro.

I en bubbla av glas är en monolog av och med Maja Engström från Teater Alter Ego. Hon visar några korta scener:

– Det är bara bra med mig. / – – – / Jag hatar frågan: Hur mår du?. / – – – / Men jag har kommit på strategier för att komma undan den. Öva, öva, öva…
/ – – – /
Ett. Jag vill spy. Två. Jag vill dö. Tre. Jag vill att någon hittar mig.

– Vi vill använda teater som redskap för att tala om svåra saker, som om ätstörningar, hederskultur och missbruk, säger Maria Bergqvist från gruppen.

Fria teatergruppen Teater Alter Ego ger under festivalen offentliga föreställningar, något som är mycket sällsynt. Mest spelar de för skolor och personal i omsorgen och efter föreställningarna brukar det bli samtal. Dessutom erbjuder de workshops.

– Vi jobbar väldigt mycket med frågor om bemötande, till exempel med skolpersonal: ”Hur ska jag prata med en elev jag misstänker har en ätstörning.”

Det är Teater Alter Ego som öppnar festivalens minsta teatersalong, Kungskollektivet. Uppsättningen Kollektivet är en blandning av föreställning och improvisation.
– Det är en framtidsdystopi om ”de oanpassningsbara”, säger Maria Bergqvist.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Betts

 

TEATER BRÅDDGATAN 34 / LILLA TEATERN / KUNGSKOLLEKTIVET Norrköping

  • 26 april – 19 maj 2013
    Norrköpings teaterfestival

LÄNKAR
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Norrköpings teaterfestival hemsida
Kvartersteatern hemsida
Marieborgs folkhögskola hemsida
Teater Alter Ego blogg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.