• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dansfotografi utöver det vanliga på Konstforum (reportage)

Fanny Oldenburg "Out in Context"

Nära. Fanny Oldenburg visar närgångna foton av dans i Studion på Konstforum.

 

Närmare än intimt

 

De flesta som ser Fanny Oldenburgs fotografier som just nu hänger i Studion på Norrköpings Konstforum har inte haft möjligheten att se dem i deras ursprungliga sammanhang: Som en del av en spännande och innovativ föreställning med dans, levande musik och förstås fotografi.

Fanny Oldenburg blev mycket glad när Cullbergbaletten frågade om hon ville delta i projektet som också inbegrep musiker från Kammarensemblen.  Hennes roll var att fotografera alla dansare, med uppgift att fokusera på hud och textur.  Bilderna projicerades i storleken 4×6 meter på rummets väggar och skapade en bakgrund till föreställningen.

Men bilderna var inte bara en bakgrund. Tillsammans med musikerna och dansarna, koreograferade hon bildarnas rörelser.

– Föreställningen flöt i flera lager, säger hon.

Fantastiskt, inte sant? Men det var I Stockholm förra året.  Det här är Norrköping i dag, och även om fotona är exakt samma fotografier som var med i föreställningen (fast i ett mindre urval), skulle upplevelsen inte kunna vara mer olik.  Det som en gång rörde sig och dansade hänger nu stilla. Öppen plats och frihet har bytts mot det lilla rummets kringskurna yta. Intensitet men också intimitet definierar verken.

Det lilla rummet inbjuder till att gå bilderna riktigt nära, och man kan granska detaljer i linjer och fårade konturer.  Fotografiernas starka kontrast mellan svart och vitt understryker konstnärens fokus på form och struktur.

Den extrema närheten till hud och kropp antyder kanske en intim relation mellan modell och fotograf.  Men så är inte fallet. Fanny hade bara 15 minuter med varje dansare.

Fanny Oldenburg har själv inte dansat men hon älskar att se hur människor kan uttrycka sig själva genom dans och tycker om att använda kameran som ett sätt att frysa känslan av dans.  Genom att ta bort tidselementet från föreställningen och visa bilderna, stilla och nära, i ett galleri, intar fotografens egna visioner och intentioner scenens centrum.

Ett ovanligt dansprojekt, har lett till ovanliga bilder av dansare: Grovhet istället för smidighet, ofullkomligt istället för felfritt.

– Projektet var väldigt roligt för alla inblandade, säger hon, och hoppas att möjligheten dyker upp till ett liknande experiment som utmanar det vanliga gränserna.

Text och foto: Robert Betts
Översättning: Ann–Charlotte Sandelin


  • STUDION Konstforum, Norrköping
  • 14 – 28 april 2013
    Fanny Oldenburg
    Out in Context
    Fotografi

LÄNKAR
Fanny Oldenburg hemsida
Konstforum hemsida 

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633267329456″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.