• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgötateatern slösar skattemedel

Celander & Helander
Teatercheferna Celander och Helander är inte ense om hur kul det får vara på Östgötateatern.
OBS! Bilden är ett klipp från 24nt:s debattprogram.

 

Myskväll på fel teater

 

Tränger Östgötateaterns satsning på Talkshow undan privatägda Skandiateatern? Teatercheferna Johan Celander och Pontus Helander möttes i 24nt:s nya korta debattprogram Sticket som premiärsändes 25–26 januari med Anna Lindberg som programledare.

– Talkshow är en privatteatergrej, menade Skandiateaterns Pontus Helander och ifrågasatte om bred och lättsam underhållning till alltför billigt pris ingår i Östgötateaterns uppdrag. Vad får man egentligen göra för skattepengar?

– Vi har också i uppgift att nå en större publik, kontrade Östgötateaterns Johan Celander. Fast när vi spelar fars så gör vi det på ett annat sätt.

Hur annorlunda framgick inte av den korta debatten mellan teatercheferna Celander och Helander.

En kommun får inte konkurrera med det privata näringslivet men i kultursfären är det gott om gråzoner. De stora institutionerna har ett uttalat uppdrag att ta täten i kulturutbudet. Många föreningar får bidrag och har då svårt att hävda sina intressen gentemot bidragsgivaren. Skandiateatern vill klara sig helt på egna ben och kan därför tala klarspråk.

Förhoppningsvis blir fler nyfikna såväl på Östgötateaterns Talkshow, som ges fyra gånger i vår, och på Skandiateaterns Stand up-shower. Och på det övriga utbud som Norrköpings scener också står för.

För länge sedan, år 2008 var årets julklapp en ”upplevelse”, gärna lokal och miljövänlig. Kulturarrangörernas heta önskan är att det är en presentidé som står sig hos publiken, året om, varje år.

Ann-Charlotte Sandelin

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.