• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lars Wallin avslutade på catwalken i Mirum galleria (reportage)

Nelly Hellgren på scenen, till vänster Lars Wallin.

Klädskapare. Nelly Hellgren i sin nyskräddade Lars Wallinklänning i samband med den modevisning som blev kulmen på den stora utställningen i Mirum galleria.

 

Nelly Hellgren visade klänningen hon vann

 

Nelly Hellgren gick på catwalken när Lars Wallins stora utställning med lyxklänningar avslutades med en modevisning på Mirum galleria. Till skillnad från övriga modeller behövde hon inte lämna ifrån sig den vackra klänningen i svart spets över grönt tyg med spännande skuren kjol i vackra volanger och dekorativa smala svarta band. Den är hennes egen, skapad för just henne av kreatören. Värde cirka 30.000 kronor.

Lars Wallin är i dag kanske Sveriges mest berömde modeskapare inom framför allt det som kallas haute couture. Alltså skrädderi av högsta kvalitet i varje detalj, från val av tyg till minsta nålstygn. Lars Wallins 20-årsjubileumsutställning Fashion stories drog en jättepublik till Waldemarsudde i Stockholm sommaren 2011. Det är ett urval ur den utställningen, med vissa tillägg, som under den gångna månaden visats på Mirum. Fashion stories har visats på museum i både Kristianstad och Västerås.

Att hans främsta inspiration är den franska 1950-talscouturen och Hollywoodglamour har Norrköpingsborna enkelt kunnat konstatera mellan 21 mars och 27 april. Det här är kläder som den vanliga publiken oftast inte kommer närmare än genom tv-rutan, som till Melodifestivalen där artister och programledare fått låna glittrande kreationer. Till varje utställt plagg har just dess historia skrivits.

Lars Wallin har även skapat klänningar till kungligheter men de hänger i andra garderober än i hans egen samling. Tack vare de pedagogiska delarna av utställningen har publiken ändå fått inblick i skapandet av en klänning till drottning Silvia. Intressanta att se var de kreationer som gjorts av svenska tyger, bland annat signerade Josef Frank, Svenskt tenns stora namn.

Utställningen som nu avslutats kompletterades med ett ekonomiskt mer tillgängligt urval, såväl mode som annat, han gjort i gallerians egna butiker, Mirum Choice by Lars Wallin.

I anslutning till invigningen av Lars Wallins modeveckor i slutet av mars utlystes en tävling på Facebook där priset var en klänning som Wallin skulle skapa till vinnaren. Inte mindre än omkring 23.000 tävlingsbidrag inkom och Lars Wallin valde bland dessa ut 20-åriga designstudenten Nelly Hellgren som vinnare. Hennes moodboard, med tyngdpunkten på blått och vintage, fällde avgörandet. Nelly Hellgren skapar kläder själv, gärna i en lite tuffare stil.

I intervjuer har hon låtit förstå att intresset för hantverket bakom modeskapandet är något hon delar med Lars Wallin. Så det är inte bara 30.000-kronorsklänningen som var den stora vinsten utan även att åka till Lars Wallins ateljé för att diskutera utformningen av klänningen och ta mått. Resultatet av mötet fick alltså publiken se i lördags. Ett mycket lyckat resultat.

För lördag 27 april var det final för Lars Wallins utställning på med stor modevisning. Lars Wallin, som var på plats, hade valt ut ett antal kreationer som han betecknade som sina ”Rolls Roys”. Mirum invaderades av en mängd åskådare som uppenbarligen ville ta del av det som möjligen, för de flesta, kan vara en önskedröm. I en intervju med Lars Wallin berättade han att det billigaste alternativet ligger kring runt 30.000 kronor, med en veckas arbetsinsats. Uppåt finns inte någon annan gräns än kundens önskemål.

Lars Wallin som ursprungligen kom från Västerås tyckte att det var ett stort steg att komma till Stockholm för att studera. Men i dag tycker han att det är synd att han inte åkte till Paris för att studera hos stora modeskapare där. Med den uppmärksamhet som han har fått så frågar man sig om Paris varit något som Lars verkligen haft nytta av?

Den personliga kontakten är viktig för att resultatet skall bli bra och Lars Wallin vill lägga mycken tid på att lära känna personens förutsättningar bakom beställningen. Det han tycker är svårt är när någon kommer med en bild på en stor filmstjärna och vill få en kreation som gör att hon blir lika stor, men där Lars redan på en gång ser att det inte är möjligt.

Publiken vid modevisningen i Mirum fick se exempel på hela bredden på Lars Wallins skapande, för både scen och de fina salongerna. Till detta kom också köptips till de lokala företag som finns i gallerian. Bland annat en strykstation från Claes Ohlsson som kunde göra nästan samma jobb som det ett ton tunga verktyget i Wallin:s egna ateljé.

Mode är intressant och besökarantalet idag i Mirum galleria får väl vara en bekräftelse på publikens uppskattning av de produktioner som Lars Wallin gör, även om det inte var så många potentiella kunder på plats.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

LÄNKAR
Lars Wallin hemsida
Mirum galleria hemsida
FLER BILDER FRÅN MODEVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633369201628″]

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.