• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geereleverna visar herrar och andra huvudsaker (reportage)

Herrar.

Herrar. Eleverna i årskurs två gör bland annat en skulptur i lera.

 

Konstnärlig grundkurs med debattinlägg

 

De Geergymnasiets Bild- och formelevers stora vårutställning hittas i Spiralens övre plan. Teckningar, krokiskisser, målningar, lerfigurer, collage. Kort sagt genomgår gymnasisternas en konstnärlig grundkurs under de tre gymnasieåren.

– Alla tre årskurserna är med på utställningen, då ser ettorna vad tvåorna och treorna gjort och blir taggade inför kommande år, säger läraren Anna Frisendahl.

Det är en stor utställningshall med högt i tak, en generös rymd för flera hundra verk som satts upp på väggarna eller står på podier på golvet. Bland annat en serie skulpturer i lera med huvuden av herrar som ser ut att komma från mitten av 1800-talet. I ett fönster finns fler lerfigurer, man ser tydligt tekniken med små lerstycken som lagts intill och på varandra.

Merparten av bilderna är ansikten i olika tekniker. Men här finns också perspektivmåleri med huskroppar, kompositionsteknik och mycket annat. En riskoja med ett fårskinn som liggunderlag och stjärnhimmel utanför drar blickarna till sig.

I rummet står också två modeller, inlägg i den aktuella debatten om Strömparken. Sharon Wu och AnaMaria Puljiz visar en caféträdgård, ett ombonat uterum med tegelmur på två håll och blommande körsbärsträd. Bredvid står ännu ett förslag, en trädkoja med repstege upp och gunga intill.

– Det är ett projekt som eleverna ska redovisa först om två veckor, förklarar Anna Frisendahl.

Utgångspunkten för projektet står att läsa invid modellerna, att utveckla en plats. Eleverna har fått i uppgift att studera Strömparken noggrant och sedan arbeta fram förslag till hur platsen – eller delar av den – ska gestaltas.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • SPIRALEN Norrköping

  • 27 april – 4 maj 2013
    Vårutställning
    Arr: De Geergymnasiets Bild- och formprogram

LÄNKAR
De Geergymnasiet Vårutställning hemsida
De Geergymnasiet hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633365364984″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.