• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ung? Skriv!

Ekaterina Zelenkaya
Nätvinnare. Ekaterina Zelenkaya, 2012 års vinnare av länsbibliotekets skrivtävling Unga berättare som nu går in på åttonde året.

 

Jurybedömd novelltävling

 

Novelltävlingen Unga berättare är en plattform för skrivande. Själva utmaningen att tävla kan vara den drivkraft som pushar fram resultatet till mål. Om man inte gör som Ekaterina Zelenkaya, 2012 års vinnare, som skrev sin novell på modersmålet ryska redan för ett par år sedan men tog fram den och putsade på den svenska översättningen.

Arbetet gav den unga norrköpingsstudenten till bättre svenska, vinsten var plats på en skrivarkurs. Framför allt gav deltagandet henne en stark motivation att fortsätta skriva. Ekaterina Zelenkaya kommenterade själva skrivprocessen i vinnarintervjun:

– Det roligaste är att när man skriver, vet man inte än, var och hur det ska utvecklas och vilket slut som väntar på en. Det beror på jag tror att en berättare bara delvis kan påverka detta. Ibland känns det nästan, som om min huvudperson är ”envis” och inte vill följa mina planer; ibland väntar den villrådigt på vad jag ska förberedda för honom/henne (jag hoppas att det inte låter för konstigt!:))

Men nu är det nytt år och ny tävling. Reglerna är enkla, tävlingen är öppen för personer med östgötsk anknytning och som är mellan 16 och 30 år. Novellen får vara max fem A4-sidor. Anmäl dig och skicka in senast 12 augusti.

Tävlingsbidragen bedöms av en jury som väljer ut tio finalister. I oktober läggs de utvalda bidragen ut på Unga berättares hemsida, både som text och som ljudnoveller. Därefter får allmänheten rösta fram den slutliga vinnaren.

Många av deltagarna återkommer flera år i rad. Lusten att skriva är stark.
Text: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • UNGA BERÄTTARE Östergötland

  • 2013
    Skrivtävling
    Arr: Östsam / Länsbiblioteket / Film i öst

LÄNKAR
Unga berättare hemsida
Läs, lyssna och rösta på Unga berättare reportage Kultursidan.nu 10/10 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ung? Skriv!

  1. Pingback: 10 Unga berättare på bokmässan 2013 - KULTURSIDAN.nu