• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Läs, lyssna och rösta på Unga berättare (reportage)

Huset på Avenue Eugene finns i verkligheten. Hanna Stjernfeldt från Norrköping har varit där.

Tröst, tristess, tragedi och triumf

 

Symbolisk fantasi, tragisk realism eller en maning till kamp mot ungdomens förfall. Årets tio utvalda unga berättare i Östsams och länsbibliotekets tävling presenterar noveller i helt skilda genrer. Spännvidden är stor från Jonna Lindbergs realistiska berättelse om barnet Leo som söker tröst mot sin mörkerrädsla till Victor Lagerkvists parodi på ”sur gubbe”. Eller från Ekaterina Zelenenkayas violetta spindel till Tove Bruuns berättelse om en ung kvinna som frigör sig från det förflutna och går vidare.

Juryn, som består av författare, bibliotekarier och en filmkonsulent skriver ett omdöme om vart och ett av de utvalda bidragen som ger novellförfattarna ett presentkort på 500 kronor vardera.

Nu är det läsarnas tur att bestämma. Gå in på tävlingens hemsida, läs eller lyssna till berättelserna och rösta på den du tycker är bäst. Den som vinner omröstningen får stipendium, att åka på skrivarvecka. Omröstningen pågår hela hösten, till och med december 2012. Vem som vinner offentliggörs 14 januari nästa år.

Det är första gången 21-åriga litteraturstudenten Hanna Stjernfeldt deltar i tävlingen. Hennes novell Huset på Avenue Eugene snuddar vid fyra personer som bor eller arbetar i huset i Bryssel. Juryn skriver:
 Med sitt gotiskt målande bildspråk är det en novell som med sina olika perspektivskiften ändå lyckas följa en röd tråd, som slingrar sig genom huset och introducerar läsaren till dess olika inneboende.

– Jag reser så ofta jag kan och har bott utomlands en del. Så det föll sig naturligt att placera handlingen utanför Sverige. Delar av inspirationen till den här novellen kommer från möten med främlingar och vänner. Själva huset finns i verkligheten, jag var där i somras, förklarar Hanna Stjernfeldt från Norrköping, som säger sig gilla idén att kunna skriva om ”ingenting särskilt”.

– Novellen grundar sig i idén att jag ville skriva om en kvinna som vaknar upp på ett köksgolv och sedan sitter i köksfönstret hela dagen, men sen dök det upp andra idéer när jag väl började skriva.

I det gamla viktorianska huset bor svenskan Louisa som samlar på konst, fotografen och morfinmissbrukaren Lawrence från England samt dottern Poppy. Deras inbördes relationer klargörs, eventuellt, allteftersom. På samma sätt som berättelsen rör sig genom huset är författarens språk vindlande.

– Den främsta anledningen till att jag skriver ”vindlande” är för att jag tycker det är kul och stimulerande. Jag älskar att läsa fulländade miljöbeskrivningar, sånt tar andan ur mig, menar Hanna Stjernfeldt.

Personerna och huset blir som spegelskärvor som skarpt återger små delar av ett större helt. Har du tänkt fylla i den eller är den att betrakta som en studie inför ett större romanprojekt?

– Jag skrev den bara som en novell utan tankar på fortsättning eller ifyllning. Jag har svårt för att läsa om texter efter att jag har bestämt mig för att lägga dem bakom mig, de förvandlas snabbt till något äckligt i mina ögon.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sofia Capel


 • UNGA BERÄTTARE Östergötland

 • 2012
  Skrivtävling anordnad av Östsam / Länsbiblioteket / Film i öst
  Hunger Anna Nygren
  Det är en speciell tråd Ekaterina Zelenenkaya
  Huset på Avenue Eguene Hanna Stjernfeldt
  I rörelse Hanna Sunnerstam
  Tändstickorna Jonna Lindberg
  Syrakissaren Lisa Holm
  Ina Martin Johnsson
  Rosa saft Matilda Köhlström
  Rödluvan och vargen Tove Bruun
  Ett modest manifest Victor Lagerkvist

 

LÄNKAR
Unga berättare hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Läs, lyssna och rösta på Unga berättare (reportage)

 1. Pingback: Ung? Skriv! | KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Ekaterinas spindel vävde en segrare (reportage) | KULTURSIDAN.nu