• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

David Swärd kan prisas för kurvigt körverk (reportage)


Inspirerad av vetenskap. Norrköpingstonsättaren David Swärd är nominerad till årets Konstmusikpris av Musikförläggarna pris.

En vacker kurva som går ut och in igen

 

Light of pallid amber – ett vackert namn på ett vackert körverk med tjusiga kurvor. Dess skapare Norrköpingstonsättaren David Swärd har nominerats till årets Konstmusikpris i klassen kammarmusik/mindre ensemble av Musikförläggarnas pris.

– Det känns fantastiskt och mycket hedrande!, säger David Swärd och lyfter fram sina tre mednominerade: Jan Sandström, Britta Byström och Andrea Tarrodi; alla rikt meriterade och uppmärksammade tonsättare.

David Swärd är en flitig tonsättare med stor bredd som skrivit musik i både stora och små sammanhang, lokalt och i Musiksverige. Han har skrivit verk för Norrköpings symfoniorkester och för en mindre och framför allt yngre stråkensemble när Kulturskolan i Norrköping firade 40-årsjubileum för några år sedan. Med ljudinstallationen Trainwaves retade han för många aår sedan gallfeber på morgontidiga tågpendlare vid Norrköpings resecentrum. Med mera.

När svenska elitkören Eric Ericsons kammarkör beställde ett nytt verk häromåret lade David Swärd ribban högt. Texten till verket hämtade han från brittiske 1800-talspoeten och romantikern Swinburne, en symboliskt rik text som handlar om hur människan sträcker sig mot himlavalvet och tillbaka.

– Jag bestämde mig för att ge mig själv fria tyglar, det är en kör som är mycket avancerad. Ändå måste jag tänka på att det ska fungera för dem att hitta tonerna och kunna intonera.

Det är här matematikens Bézier-kurva kommer in. David Swärd har tidigare hämtat inspiration från naturvetenskapligt håll, som i trombonsolostycket Windstep. Swinburnes poesi gav bilder av svepande rörelser som ledde tankarna till Béziers matematiska kurva, ursprungligen använd i Renaults bildesign på 1960-talet. Flitigt använd i datorers designprogram i dag.

– Jag tänkte att det skulle svepa i körklangen. Efter en gemensam start, breddar sig klangen i fina kurvor och samlar sig slutligen igen. Det är något sakralt i det, säger David Swärd som tagit avstamp i Swinburns romantiska och symboliska text för en klangvärld byggd på allitteration och de enskilda ordens vokaler.

– Det finns något sakralt över beskrivningen av himlavalvets storslagna omätbarhet, över den flammande solens färgskiftningar i mäktiga molnmönster av vingar i rörelse, som fick mig att visualisera ett slags bågformationer, än unisona, än utspridda i svepande melismer eller sammanflätade i täta cluster, skriver han i ett tillägg efter intervjun.

Uruppförandet skedde under det gångna året då Eric Ericsons kammarkör framförde det nio minuter långa 8-stämmiga a capellaverket i Linköpings och Uppsalas domkyrkor. En konsert i Stockholms konserthus bandades av Sveriges radio och sändes i december i P2 Live klassiskt.

Nu väntar David Swärd bara på Eric Ericsons kammarkörs nya cd där Light of pallid amber ingår. Och förstås på Galan på Berns i Stockholm den 9 november då Musikförläggarnas pris delas ut. Vinner han får han inte bara äran och ett glaskonstverk designat av Bertil Vallien. Ett stipendium på 25.000 kronor kan också bli hans.

Markus Krunegård, Norrköpingsbo i förskingringen, är nominerad i klassen Årets textförfattare.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Björn Kjörck, Jan-Olav Wedin och Peter Hallbom/Musikförläggarnas Pris

 

LÄNKAR
David Swärd hemsida
Eric Ericsons kammarkör hemsida
Musikförläggarnas pris hemsida
Algernon Swinburne wikipedia
Bézierkurva info

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to David Swärd kan prisas för kurvigt körverk (reportage)

  1. Pingback: Komponisten David Swärd en prisad pedagog (reportage) | KULTURSIDAN.nu