• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Komponisten David Swärd en prisad pedagog (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8070431912/[/flickr]

David Swärd är inte bara komponist. Han är även lärare i komposition på De Geergymnasiet.

 

Balansen – eleverna / skrivandet – viktigast

 

David Swärd verkar för den nutida konstmusiken på en bred arena
och arbetar för en dynamisk och kreativ musikkultur både i Norrköping,
men också nationellt och internationellt.
Genom sitt arbete med ungdomar har han lyckats sprida det konstnärliga
musikskapandet och han har under många år bidragit aktivt till att skapa
ett spännande kulturliv i Norrköping.
Kultur- och fritidsnämndens motivering till kulturstipendiet till Moa Martinsons minne

Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinssons minne är, näst efter hedersmedaljen Honoris Causa, det finaste man kan få. Och definitivt det mest inkomstbringande – en krona per kommuninnevånare. I år fick musikpedagogen och kompositören David Swärd ta emot stipendiet på 130.623 kronor. Samtidigt fick unga talanger ta emot 20.000 kronor vardera.

David Swärd är en flitig kompositör inom den samtida konstmusiken. Nyligen skrev han ett avancerat körverk för Eric Eriksons kammarkör Light of Pallid amber. Betydligt enklare för musikerna var orkesterverket Pojken och Nordanvinden som beställdes för Kulturskolans allra yngsta stråkorkester vid 40-årsjubileet 2008. Ett annat år var han ett av huvudnamnen i den västsvenska orten Kalvs alltmer betydande konstmusikfestival. Han är alltså verksam lokalt, kanske mest nationellt och ibland även internationellt.

Men kultur- och fritidsnämnden lyfter också fram hans lärargärning i sin motivering. David Swärd undervisar på De Geergymnasiets musikprogram sedan mitten av 1990-talet. Kursen heter Arrangering och komposition och kan väljas av andra- eller tredjeårselever. När David Swärd talar om den handlar det mycket om att stötta elevernas egna idéer. Men först måste de öva upp sitt lyssnande.

– Första övningen på kursen plockar jag ut ett musikverk som eleverna får analysera, lista ut musikens struktur, idé, tempo, instrument, berättar David Swärd. I år var det greken Iannis Xenakis, som arbetar mycket med slagverk och från början var matematiker, som de fick arbeta med.

I nästa steg får eleverna i uppgift att göra ett eget stycke som på något sätt är i linje med det de lyssnat till. Stycket som bara är någon minut långt ska använda sig av de instrument som studiegruppens medlemmar spelar. Svårighetsgraden ökar stegvis under kursens gång. Eleverna får lära sig att sätta betoningar, växla taktart från enkla till mer komplicerade – och motivera taktartsbytena.

En särskilt rolig uppgift är att handleda de två elever som lärarkollegiet väljer ut att komponera för Norrköpings symfoniorkester till den gemensamma konserten som genomförs varje år. Det man söker efter är musikaliskt bra idéer.

– Ibland är det någon som är väldigt driven, då kan man jobba på djupet. Ibland har någon en spännande idé men är inte lika mogen teoretiskt. Då får jag jobba mycket. Men man får akta sig för att ta över, man får inte förlora eleven.

David Swärd har sett många av sina elever gå vidare med komponerandet. Till någon av Musikhögskolorna eller till tonsättarutbildningen på Gotland, för att ta de mest åtråvärda exemplen.
– Det är man ju stolt över. Och många är verksamma idag, svarar David Swärd..

Att vara lärare och vara med om att utveckla nya talanger eller att skriva egen musik, vilket är viktigast?
– Balansen – mellan läraryrket, alltså eleverna, och det egna skrivandet – är det viktigaste

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Björn Kjörck

 

  • KOMMUNENS KULTURSTIPENDIER Norrköping

  • 21 november 2012
  • till Moa Martinsons minne tilldelas kompositören David Swärd. Stipendiesumman är 130.623 kronor.
  • ur stiftelsen ICA Handlarnas Stipendiefond tilldelas cirkusartist Elsa Näslund, musikern Dadmehr Taheri och författaren och dramatikern Anna M Nygren 20.000 kronor vardera.

 

LÄNKAR
David Swärd hemsida
Norrköpings kommun hemsida
David Swärd kan prisas för kurvigt körverk reportage Kultursidan.nu 9/10 2012

Tagged . Bookmark the permalink.