• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lille Viggs nypremiär på Teater Bråddgatan 34 (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8249259761/[/flickr]

Långtråkigt var det den julaftonen när gumman Gertrud gått till byn. Vigg tittade ut mot den mörka heden. Så kom där en släde, men inte borta på vägen, det såg ut som om den kom genom luften.


”Det är gulligt med moralkakan”

 

Nypremiär – Eva Carlsson har spelat Lille Viggs äventyr på julafton under en lång rad jular. Men i flytten, från Färgargårdens riktiga stuga med brasa och fönster till scenen på Teater Bråddgatan 34, har förutsättningarna för Viktor Rydbergs mer än hundra år gamla berättelse förändrats så kraftigt att regissören Mårten Harrie kallats in.

Lille Viggs äventyr på julafton är ju mer klassisk än Kalle Anka. Den hördes på radio vid jul i många år, minns Mårten Harrie som var på plats vid nypremiären i fredags.

Senast den sändes var julen 2011 i Sveriges radios Minnesprogram. Men här och nu gestaltar Teater Pelikanen Viktor Rydbergs berättelse om den föräldralöse pojken Vigg som får följa med Tomte-Vätten i hans släde på själva julafton. Vätten delar ut fina julklappar till både fattiga och rika men när Vigg får se vad han själv ska få, bara ett par ullstrumpor, blir han besviken och arg. Men då sjunker vågen som väger det onda mot det goda hos trollkungen i berget, då är både Vigg och den vackra prinsessan illa ute.

– Det är gulligt med moralkakan, tycker Eva Carlsson som är förtjust i den lite gammaldags tonen.

Eva Carlssons gestaltning växlar: hon är berättaren, Vigg och Tomte-Vätten som kan tala med gårdarnas snokar. Det är roligt att se hur hon enkelt gör Vätten mycket mindre än sexåringen genom sättet att se på den andre och att hålla handen.

– Själva berättandet är ungefär detsamma som på Färgargården men nu när vi spelar på en scen behövdes musik, säger Eva Carlsson och får medhåll av Mårten Harrie som lyfter fram musikens känslobyggande egenskaper.

Musiken står Marcho Marchev för. Med klarinetten bygger han upp stämningen före föreställningen när alla väntar i teaterfoajén. Synthen kan både spela julsånger och göra andra intressanta ljud under föreställningen. Och efteråt blir det sångstund ute i foajén.

Nypremiärens unga publik kunde se rakt in i rummet i stugan. På bordet tände berättaren ett ljus och framme vid fönstret stod stolen som Vigg klättrade upp på för att se ut. Men själva stugan är ett pyttelitet hus och heden där stugan står är en stor snövit säck.

Vättens släde är en blommig sittbänk på stugans golv. När Eva Carlsson tar de osynliga tömmarna, hennes fötter rör sig i takt med hästhovarna och Marcho Marchev klirrar med bjällrorna, skakar det till i bänkraderna mer och mer för varje stycke på färden.

Teater Pelikanens uppsättning rör sig mellan teater, berättelse och den fantasins lek som är så lätt att dras med i.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

  • 30 november – 9 december 2012
    Lille Viggs äventyr på julafton
    av Viktor Rydberg
    Regi: Mårten Harrie
    Prod: Teater Pelikanen

    • MEDVERKANDE
      Eva Carlsson
      Marcho Marchev

LÄNKAR
Teater Pelikanen hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632181647215″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Lille Viggs nypremiär på Teater Bråddgatan 34 (reportage)

  1. Pingback: Lille Viggs äventyr för gammal och ung | KULTURSIDAN.nu