• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lille Viggs äventyr för gammal och ung

Lille Vigg, Teater Pelikanen
Så här stor julklapp. Lille Viggs slädfärd tar honom från koja till slott och ända in hos Bergatrollet. Teater Pelikanen spelade för en åldersblandad publik på Träffpunkten Ateljén, Bråddgatan 31.

 

”Levande möten är det mest värdefulla”

 

”Jag gick hit och frågade.” Resultatet sitter som tända ljus i Träffpunkten Ateljén på Bråddgatan, det är barn från Tuppens förskola och äldre pensionärer som bor i närheten. Tillsammans ser de Lille Viggs äventyr på julafton med Teater Pelikanen. Efteråt blir det både julsånger och pepparkakor.

– Vem är det som kommer där? Han åker inte på vägen, han flyger över heden? Lille Vigg kikar ut genom stugans fönster. Julvätten är det som kommer, för Lille Viggs äventyr på julafton utspelar sig för så länge sedan att ingen hade hört talas om jultomten då. Snart knackar han på dörren.

Viktor Rydbergs saga om den föräldralöse Vigg som bor hos gamla Gertrud och får sig en rundtur i släden med självaste julvätten har en verklighetsbakgrund. Den framgångsrike författaren växte själv upp som fattigt fosterbarn. Bakom den fattiga gumman Gertrud skymtar en älskad fostermor Sara.

Berättelsen om Lille Vigg handlar om väntan, längtan och lite avundsjuka med en sens moral. Teater Pelikanens Eva Carlsson berättar och gestaltar. Marcho Marchev understödjer med musik och ljudillustrationer på synthen. Bjällror klirrar, det knackar på dörren. På sin klarinett spelar han melodier för jul och folkton.

Skådespelaren Eva Carlsson växlar mellan att vara berättare, Vigg, julvätten och gamla Gertrud och faktiskt även en snok. Ibland smackar hon på vättens små dragardjur som tar ekipaget mellan gårdarna. Ibland öppnar hon för samtal med barnen som sitter helt nära spelytan.

– Vad tror ni barnen fick för julklappar förr i tiden?
– En robot, hörs ett svar.
– Det kunde vara en docka som mor sytt av gamla strumpor, avslöjar hon.

 

Barn och gamla väntar på att teatern ska börja
Publiken, gammal som ung, väntar på att teatern ska börja.

 

Lille Viggs äventyr på julafton är just nu på turné. Föreställningen har spelats som barnteater men möter just nu en åldersblandad publik runt om i länet tack vare en liten påse pengar från Kulturrådet, märkt ”Kultur för äldre”. Region Östergötland har erbjudit föreställningen till kommunernas kultursekreterare – gratis.

– Vi har spelat sex föreställningar i Åtvidaberg. Det här är den enda i Norrköping, säger Eva Carlsson som önskar att informationen nått ut bättre och att fler vågat nappa på föreställningen som passar så bra för både barn och gamla – tillsammans.

Eftersom Tuppen ligger intill kulturkvarteret Hallarna där Pelikanen har sin hemmabas var det en kort promenad för Eva över gatan till Träffpunkten.

– Jag gick hit och frågade, förklarar hon.

Lena Toftgård, ansvarig för Träffpunkten Bråddgatan 31 som allmänt kallas för Ateljén, behövde ingen betänketid. I en tid när det inte finns pengar till någonting var en gratis teaterföreställning mer än välkommen. Fotografier på väggen vittnar om en aktiv period mellan 2000 och 2007 med egna teateruppsättningar bland pensionärerna. Intresset finns kvar.

– Visst kan man se på film men det levande mötet mellan människor är det mest värdefulla, säger Lena Toftgård bestämt.

Nu öppnar sig nya perspektiv och hon visar på uteplatsen som nu är kall och grå men som gjord för både teaterföreställningar och allsång om sommaren. Gärna tillsammans med kvarterets barn.

 

Lille Viggs äventyr på julafton
Till slut somnar Lille Vigg efter den långa färden.

 

Vigg och vätten har nu hamnat hos Bergatrollet där goda och onda gärningar vägs på våg. Barnen är helt infångade i berättelsen och så är även många av de äldre på stolarna strax där bakom i den trivsamma Ateljén.

Efteråt bjuder Gertrud, eller om det är Eva, på pepparkakor till både stora och små.

– Kan ni både sjunga och äta pepparkakor på samma gång? frågar hon och snart hörs både I ett hus vid skogens slut och Vi komma från pepparkakeland och andra visor som hörs på förskolor i december.

Så får barnen titta in i slottets rika sal där prinsens julklappar glittrar innan det är dags att knalla hemåt till Tuppens förskola. Småpratet till kaffet vittnar om att stunden uppskattats även av de äldre. Flera av dem gör sig ärende till Eva Carlsson och tackar innan de även drar sig tillbaka.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PÅ TURNE Östergötland

November – december 2015
Lille Viggs äventyr på julafton

av Viktor Rydberg
Regi: Mårten Harrie
Prod: Teater Pelikanen

MEDVERKANDE
Eva Carlsson
Marcho Marchev

LÄNKAR
Viktor Rydberg Wikipedia
Teater Pelikanen hemsida Facebook
Region Östergötland Kultu & Natur hemsida
Lille Viggs nypremiär på Teater Bråddgatan 34 reportage 6/12 Kultursidan.nu  2012

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.