• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stolta ögonblick på Lilla teatern

Nu ligger de illa till. Tjuvarna har åkte fast på museet. Till vänster Alicia Jerhammar.

 

”Sitt fram om ni är intresserade av replikerna”

 

Norrköpings Scenkonstfestival är i rullning och i lördags visade Kvartersteaterns barngrupper upp sina talanger för publiken på trivsamma Lilla Teatern. I foajén står en skål med godis som lockar de vuxna, likaväl som barnen. Förväntansfulla föräldrar och närstående i varierande åldrar, tar sig till plats i salongen. En del har blombukett i handen. De ska snart få se sitt barn på teaterscenen. Ett mycket stolt ögonblick, som tydligt kan ses i deras ansikten.

 


Förväntansfullt i Lilla teaterns salong. Snart går ridån upp för barngruppernas uppspel.

 

– Vi är ju på en riktig teater, så barnen är väldigt nervösa, avslöjar John Johansson, som är verksamhetsledare för Kvartersteatern. Han ber också publiken att sätta sig långt fram i salongen, ”om ni är intresserade av replikerna”

Mobiler och filmkameror höjs upp och är redo att fånga minnen. Leenden sprids i publiken och de behöver inte vänta länge förrän den röda sammetsridån öppnas.

– Det känns roligt att se sin dotter på scen. Först ut av de två teatergrupperna vi besöker är Inbrott i museet. Alicia Jerhammar 9 år, spelar tredje tjuven i föreställningen. Hon är nervös, men tycker det är kul.

Alicia började med teater i höstas och intresset kom via ”öppet hus”. Där fick man via lekar, fick testa på teater och det verkade roligt. Tommy Roos är en stolt pappa. Det lyser i hans ögon när han berättar om sin dotter.

– Vi har inte fått vara med, så detta känns spännande, berättar han. Hans intresse för teater har växt lite grann, men framförallt känns det bra och roligt att se sin dotter på scen.

– Man jobbar bort scenskräcken och blir modigare. Teater är som personlig utveckling, tycker Tommy.

 


– Teater är som personlig utveckling, säger Tommy Roos som just sett dottern Alicia Jerhammar debutera på scenen.

 

– Det är ett krävande, men roligt jobb. De har repeterat sen i julas och Lotta Månsson, som regisserat första gruppen, tycker det är kul att se barnens utveckling.

– Barnen är mellan 7 och 9 år. De är nybörjare, så det gäller att inte göra det för avancerat. Det är ett krävande jobb, bland annat hur man bemöter barn, berättar Lotta.

Även Lotta Månsson själv har stått på denna scen. Hon började som 11-åring, för att senare bli teaterledare. Nu går hon i teaterlinjen på De Geergymnasiet.

– Det är kul att stå på scen själv, likaväl som att lära ut och se andra utvecklas, såsom jag själv har gjort, förklarar Lotta.

Louise Gomander är ledare för nästa grupp. Barnen har tittat på första föreställningen och hunnit glömma bort att de själva ska upp på scen direkt efter. Medan de förbereder sig, så hör man lite surrande prat i publiken. Vart man än vänder sig om, så ser man leenden och stämningen känns trivsam.

 


Dramatik. Under klassfesten blir det bråk om ett inköpskvitto.  I mitten Beppe Lison Almkvist.

 

– Det är bättre att träna in manus själv. Beppe Lison Almkvist, 9 år (snart 10), är med i andra gruppen. Han har varit med i Kvartersteatern i ett halvår och känner sig bekväm både på scen och vid intervju. Det är kanske inte konstigt, eftersom vi tidigare sett honom i rollen som Emil i Emil i Lönneberga med Chopp Event. Det var också så det började för Beppe. Hans mamma såg annonsen ”Vill du bli nästa Emil?” och han har spelat i både Värmekyrkan och på Strömsholmen.

– Det känns kul detta. Träningen är mer i grupp och vi hjälper varann om någon tappat bort sig. Vi får improvisera ibland, berättar Beppe om dagens föreställning.

Han är den enda i sin familj som har det brinnande intresset för teater, även om han så önskar att hans två år yngre tvillingbröder också vore intresserade. Genom att då och då ansöka om att gå på audition, så håller han sitt intresse vid liv.

– Det är bättre att träna in manus själv. Jag tänker på vad som händer och peppar upp mig själv som inför en tävling, berättar Beppe.

De båda barngrupperna lyckas bringa fram skratt i publiken, som applåderar med stolthet när ridån sedan går igen.

Diskret lämnar vi lokalen och låter dagens spelschema rulla vidare.
Text: Josefina Dernsjö
Foto: Foto-Kenny Nilsson

LILLA TEATERN Norrköping

3 maj 2014
Kvartersteaterns barngrupper

27/4 – 31/5
Norrköpings scenkonstfestival
På Teater Bråddgatan 34, Östgötateatern, Lilla teatern m fl

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Norrköpings scenkonstfestival hemsida
Skynda, snart börjar Scenkonstfestivalen reportage Kultursidan.nu 24/4 2014

FLER BILDER FRÅN UPPSPELET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644093174309″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.