• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gospel för hela slanten med Kiralina&Slim (recension)


Ljus i mörkret. Kiralina Salandy spred sin strålglans medan sensommarmörkret sänkte sig över  Knäppingsborg.

 


Under en maffig version av People get ready kallar hon fram en tjej ur publiken för att sjunga med henne.

 

Hennes strålglans lyser upp Knäppingsborg

 

Sommaren dör. Det är den sista konserten för sommaren på Knäppingsborg. Det är höst i luften med duggregn och blåst. Fiskmagasinet håller stängt och Asken håller motvilligt öppet. Vi är 35 vilsna själar som har samlats på Restaurangtorget för en avslutande mässa medan mörkret faller kring oss.

 


Per Slim Notini har lämnat bluesen bakom sig. Fast han rullar tangenterna nästan som förr.

 

Jag har gått hit för att se Per ”Slim” Notini, som på 1970-talet ledde Slim’s Blues Gang och som tilsammans med Peps spelade in den första svenskspråkiga bluesplattan, Blues på svenska, år 1975. Men jag hade inte vågat hoppas på blues, och det får jag inte heller. Det är gospel för hela slanten. Fast han rullar tangenterna nästan som förr.

Kapellmästare Slim leder bakom klaviaturet en trummis, en basist och fem körsångare. Han presenterar dem noga, men jag hinner inte med. Tillsammans sjunger dom fem sånger. Det är ingen tvekan om att de tror på texterna och älskar musiken, men det tänder inte till riktigt. Jag tänker att detta måste vara gospelns motsvarighet till mellanmjölk. Försvenskad.

Annat blir det då när Kiralina Salandy gör entré i ett guldglittrande fodral och blond peruk. Hon fullkomligt lyser upp Knäppingsborg med sin strålglans. Och publiken (som nu växt till 50 personer) håller andan. När hon sjunger I feel the holy spirit glömmer vi allt vad mjölk heter. Det här är äkta vara.

Slim berättar att de träffades för mindre än ett år sedan i Katarina kyrka. Den är alltid fullsatt, berättar han. (När jag ser mig omkring känns det ironiskt.) Sedan samarbetade de på en Clara Ward-hyllning. Och på lördag spelar de i Kungsträdgården på Stockholm Gospel Choir Festival.

Kiralina är född i Kanada av västindiska föräldrar, och hon flyttade till Sverige i november 2013. Det tog alltså inte Slim lång tid att upptäcka det han kallar ”en genuin gospelsångerska”, och nu turnerar de ihop.

 


Genuin gospelsångare. Kiralina Salandy flyttade till Sverige i november 2013.

 

Under en maffig version av People get ready kallar hon fram en tjej ur publiken för att sjunga med henne. Mörkret sänker sig kring oss, men Slim lovar att solen kommer att gå upp i morgon med. Och att det är ett under. Men vi är för få för att en riktig frälsningsstämning ska infinna sig. Och det är för kallt och blåsigt.

Efter en dryg timme avslutar de med en cover på Elvis Gonna get back home somehow, och nu snuddar det nästan på extas. Slim är uppe och dansar en sväng med Kiralina. Och sen är det slut.

Sommaren, Knäppingsborgssäsongen, konserten, det roliga… allt är slut.
Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KNÄPPINGSBORG Norrköping

19 augusti 2014
Kiralina Salandy & Slim’s Gospel Train

LÄNKAR
Slim’s Gospel Train hemsida
Kiralina Salandy info
Fritt fram för Edda Magnason reportage med lista Kultursidan.nu 25/7 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.