• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Niklas ska springa för livet mot Paris

Niklas Cserhalmi
Fyra kilometer på vägen mot Paris. Arbetets museums chef Niklas Cserhalmi berättar varför han ställer upp i Riksteaterns Run For Your Life på tisdag.

 

”En person bär stenägget, bär berättelsen”

 

På tisdag snör Niklas Cserhalmi på sig de röda löparskorna. Arbetets museums chef är van maratonlöpare men den här gången är sträckan både kortare och längre. Niklas ska springa fyra kilometer. Den konstnärliga manifestationen Run For Your Life är på väg till COP21, det stora klimatmötet i Paris.

Det är natt i Hudiksvall redan innan klockan är fem på eftermiddagen. Marie Haglund från Östersund springer söderut mot Hudiksvall. En vit bil med blinkande varningsljus ligger bakom i hennes takt, den skyddar henne från den övriga trafiken och lyser upp vägen framför henne. Framför henne kör bilen med kameran som filmar löparen och sänder ut direkt på internet. Hon springer för sina barns framtid, för skogen, blåbären, och en hållbar framtid. Så har hon skrivit, texten kan läsas på sidan, den som vill kan höra henne läsa sin berättelse högt.

Hennes nummer är 168 och i handen bär hon en liten sten, som polerats mjuk och rund som ett ägg av Ishavets kalla vatten långt uppe i norr. Stenägget ska föras hela vägen till det stora klimatmötet i Paris, COP21, i ett stafettlopp som beräknas ta 20 dygn, natt som dag. Starten gick i Kiruna den 9 november, den 30 november ska målet vara nått, tusen sträckor senare. Då öppnar klimatmötet.

 

Nattlöpare
Löpare nummer 168. Marie Haglund från Östersund springer söderut mot Hudiksvall.

 

Run For Your Life är en konstnärlig manifestation, vi ser det som en föreställning. En person bär stenägget, bär berättelsen, förklarar Adam Knapasjö från lokala Riksteaterföreningen KariN som ansvarar för Norrköpings del av evenemanget.

Initiativet kommer från Haroon Natan, klimatflykting från Afghanistan. Från ett scenkonstkollektiv i Göteborg nådde idén Riksteatern som ställde sig bakom projektet och når ut i hela Sverige tack vare de lokala föreningarna. Söder om Sverige ska andra organisationer ta vid.

Jag träffar Adam Knapasjö och Niklas Cserhalmi på Arbetets museum. När jag känner Niklas Cserhalmi på pulsen, bildligt talat, är det en miljömedveten person som cyklar till jobbet, inte flyger inom landet och låter barnen ta spårvagn eller cykel till sina fritidsaktiviteter. Till kuriosan hör att det enda kött familjen äter har han skjutit själv. Och så det här med Fjärrvärmehögtiden.

– Vi sätter på fjärrvärmen i huset den första oktober varje år. Då firar vi att det blir varmt och skönt i huset. Fast i år var det ingen sport, tycker han.

När Niklas Cserhalmi ska springa vet han ännu inte. Det kan bli tidigt på morgonen, före jobbet, eller senare på dagen. Däremot vet han varför han vill springa.

– Jag tycker att det är ett jättebra sätt att uppmärksamma en oerhört viktig fråga. Och jag känner släktskapet med hur Arbetets museum jobbar med kultur hjälp av många människor, säger Niklas.

Arbetets museum har ett riktlinjebeslut om samhörighet människor emellan och samhörighet mellan människor och miljö. Den stora utställningen Framtidsland som öppnade förra våren och ska stå i fem år är en konsekvens av detta. Även den kommande Bamse och dundermysteriet som öppnar 21 november tar upp hållbarhetsfrågor.

– Vi tänker i hållbarhet och återvinning när vi bygger utställningar, när vi väljer vad museibutiken säljer. Vi har policy vad gäller bilåkande och flyg – det är tåg som gäller för längre resor.

Niklas ska inte behöva springa ensam genom Norrköping. Dels hoppas han få sällskap av personal från museet. Dels är sträckningen genom Norrköping, från Stavsjö mot centrala Norrköping och västerut till Norsholm uppdelad i flera olika pass på cirka 4 kilometer. Från någon gång tidigt på morgonen till gränsen till Linköpings kommun omkring 15.30 på eftermiddagen.

– Där ett gäng rektorer som ska springa och en skolklass här i Norrköping. Martin Lönnebo ska springa och jag såg en fyraårig knatte springa uppe Kiruna, berättar Adam Knapasjö som själv får fullt upp med att hjälpa till under tisdagen.

– Rent logistiskt är detta ett helt sinnessjukt projekt. Var ska bytena ske? Hur går det att springa genom de stora städerna? Hur får vi ut löparna till sina startpositioner och tillbaka?, exemplifierar Adam Knapasjö.

Dessutom ska bilarna köras, reservlöpare finnas tillgängliga. Han understryker också att alla oavsett kondition, ålder eller klädsel, är välkomna att ansluta sig och springa med en bit – där saknas ännu några reservlöpare.

Det ska märkas i Norrköping att det händer. Sträckan går genom centrala stan, från Rådhuset till Skvallertorget och söder tull. Bildskärmar sätts upp i fönster och det arrangeras både klimatseminarium och festligheter på kvällen.

 

Adam Knapasjö och Niklas Cserhalmi
Delat ansvar. Adam Knapasjö håller i trådarna för Norrköpings del. Niklas Cserhalmi ska springa sina fyra kilometer.

 

Jag vaknar tidigt på söndagsmorgonen och sätter på datorn. Det är fortfarande mörkt ute. Uppe i Gävletrakten är det ändå mörkare för den ensamma löparen, en kvinna. Efter att jag ätit frukost är det ljusare både här och norröver. Nu är de fyra, två kvinnor och två män. När de är nära hörs löparnas steg och deras samtal. Bilar susar förbi, ännu inte så många, det kommer att tätna på vägen söderut. I bakgrunden ligger musik.

Det tar tid för mig att skriva detta, att ordna med bilder, faktarutan här nedan och ta fram länkar för den som vill veta mer. Tre olika löpare, bärare av stenägg och berättelser, hinner ta vid under tiden. När jag är klar går även Jonathan Nylander i mål utanför Gävle. Ny löpare är Henrik Sundberg som valt att ta rullskidorna på. Det är 3.282 kilometer kvar till Paris och familjen följer med första biten.

Det står ”In solidarity with those affected by the attacks in Paris” över skärmen. Terrorattacken har inget med klimatmötet att göra. Ändå tänker jag att där finns en indirekt koppling; klimatförändringarna skapar nöd, flyktingar och i förlängningen ökad risk för radikalisering.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin samt skärmdumpar från Run For Your Lifes hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Kiruna – NORRKÖPING – Paris

9 – 30 november 2015
Run For Your Life

Stafettlopp – Konstnärlig manifestation
Arr: Riksteatern

17/11 NORRKÖPING
Linjesträckning Stavsjö–Strömsfors–Getå–Åby–Ingelsta–Centralstationen–Rådhuset–Hallarna–Skvallertorget–Industrilandskapet–Söder tull–SMHI–Klockaretorpet–Borgs kyrka–Löfstad–Kimstad kyrka–Norsholm
Hålltider Rådhuset ca 12.20, Skvallertorget 12.30, Söder tull 12.40 eller SMHI 13.00
Följ loppet på bildskärmar Rådhusets fönster mot Drottninggatan, Arbetets museum, ABF Bergslagsgårdens fönster mot Skvallertorget, Trottoarbaren i Hallarna samt Restaurang Weibes vid SMHI. Fler platser kan tillkomma, se lokala Facebooksidan.
12.00 Lunchseminarium Om klimatet. ABF Bergslagsgården.
18.00 Klimat-afterwork med Mattias Hjerpe, CSPR, och Sara Gustafsson, LiU, som kåserar kring klimat och miljö. Titti Knutsson presenterar Klimatfolket. Svängig klimatmusik med musikteater Gulasch. Laxholmskällaren, Arbetets museum.

LÄNKAR
Run for Your Life hemsida/livesändning karta värdegrund
Klimatfolket hemsida
Run for Your Life i Norrköping Facebook
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Om klimatmötet COP21 info/Biståndsdebatten
Framtiden har landat på Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 15/5 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Niklas ska springa för livet mot Paris

  1. Pingback: Run For Your Life gate upp å gate ner | KULTURSIDAN.nu